Menu Zavřít

Čeští lékaři a instruktoři se v Iráku zapojí do bojů proti islamistům

20. 10. 2016
Autor: čtk

Skupina vojenských lékařů a instruktorů bude moci odjet do Iráku, kde by v rámci operací proti takzvanému Islámskému státu měli působit až do konce přespříštího roku. Misi, do níž se bude moci zapojit nejvýše 30 vojáků, schválila sněmovna. Sedmnáctičlenný chirurgický tým má do Iráku odletět ještě letos v prosinci. Armádní instruktoři odcestují až příští rok.

Armádní zdravotníci mají působit v polní nemocnici amerického námořnictva asi 70 kilometrů jižně od Mosulu, který irácká armáda se svými spojenci začala v těchto dnech osvobozovat od islámských extremistů. Léčit by měla zraněné koaliční i irácké vojáky. Jednotku by měli tvořit chirurgové, anesteziolog i zdravotní sestry. Zdravotnický materiál zabezpečí americká nemocnice.

Zároveň čeští zástupci s Irákem jednají o vyslání instruktorů ženijního vojska. Desetičlenná skupina by podle nynějších plánů zahájila někdy ve druhé poloviny příštího roku výcvik iráckých kolegů zaměřený na likvidaci improvizovaných nástražných systémů. Podobně nyní v Bechyni školí kurdské bojovníky.

Pro návrh navzdory některých výtkám hlasovala naprostá většina z přítomných poslanců ze všech klubů včetně KSČM. Proti nebyl nikdo.

Mise by měla stát nejvýše 167 milionů korun. Ve skutečnosti by mohly být náklady nižší vzhledem k tomu, že v Iráku by nakonec mohlo působit méně vojáků než navrhované tři desítky. Ministerstvo obrany předpokládá, že Česko za misi zaplatí 62 milionů korun.

Česká armáda už poslala do země v létě letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka. Irácké a kurdské ozbrojené síly ČR podpořila také zbraněmi a municí.


Přečtěte si o zakázkách a výbavě české armády:

Armáda zrušila nákup přileb za 95 milionů

BRAND24

Dělostřelci si oddechli, vláda jim kývla na opravy za 118 milionů

Švédové staví miliardový radar pro českou armádu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).