Menu Zavřít

Česko vývozem zbraní posiluje migrační vlnu, tvrdí Social Watch

21. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Organizace Social Watch kritizuje Česko za vývoz zbraní do nestabilních oblastí a autoritářských zemí, jako jsou Egypt a Saúdská Arábie. Zbrojní exporty do těchto států přispívají podle ní k potlačování občanských svobod a k vyhánění lidí z jejich domovů, což posiluje i migrační vlnu.

Předseda české odbočky Social Watch Tomáš Tožička dnes řekl, že ve světě jsou dvě desítky konfliktů, v nichž umírá stále víc lidí. „Jedním ze zásadních problémů je velmi snadná dostupnost zbraní pro válčící strany,“ prohlásil. „To, co vývozci zbraní dělají, je sebevražedná aktivita. Kvůli tomu bude ještě víc lidí na útěku,“ upozornil na souvislost zbrojních exportů s migrační krizí.

Problematické jsou podle něj zejména vývozy do nestabilních oblastí. „Jedná se především o státy, kde vládnou diktátorské režimy, kde vládnou netransparentní režimy a kde zbraně jsou zneužívány k potlačování jakékoli občanské angažovanosti,“ uvedl Tožička.


Merkelová se bojí jaderných reaktorů, Trumpovy hlavice jí ale nevadí

Jaderné pumy B61. Ilustrační foto.


Ministerstvo pro místní rozvoj uděluje licence ke konkrétnímu zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem na základě souhlasu ministerstev vnitra, zahraničních věcí a obrany: „Bez jejich kladného závazného stanoviska posuzujícího soulad žádosti o udělení licence z hlediska veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany obyvatelstva (MV), hlediska zahraničněpolitickými zájmů České republiky, dodržování závazků vyplývajících pro Česko z mezinárodních smluv, jakož i z členství České republiky v mezinárodních organizacích (MZV), a hlediska zabezpečování obrany České republiky (MO), nemůže být licence udělena,“ sdělil mluvčí ministerstva Kryštof Čeřovský.

Export do Egypta i do Saúdské Arábie

Social Watch kritizovala zejména export českých zbraní do Egypta, kde je bezpečnostní složky využívají proti demonstrantům. Organizaci vadí i vývoz nákladních automobilů do Saúdské Arábie, která je využívá pro transport vojenských materiálů. Saúdská Arábie přitom čelí kritice za své vojenské angažmá v konfliktu v Jemenu a Evropský parlament přijal v roce 2016 rezoluci, v níž vyzval členské státy, aby vojenský materiál do Saúdské Arábie přestaly vyvážet.

BRAND24

Social Watch je síť občanských organizací, které usilují o odstranění chudoby a zajištění míru. Sleduje také naplňování rozvojových cílů, které si stanovila OSN a ke kterým se přihlásila i Česká republika.

Čtěte více:

Zbraně z Česka prodané Američanům prý skončily v Sýrii

Platba za 80 tun zbraní. Francouzská banka čelí obvinění z podílu na genocidě v Rwandě

Němci zhoršují uprchlickou krizi. Vývozem zbraní a neplněním klimatických slibů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).