Menu Zavřít

Česko uspělo v arbitrážích kolem firmy Anglia. Šlo o 200 milionů

13. 3. 2017
Autor: Dominik Bachůrek, Mladá fronta

Česká republika uspěla ve dvou arbitrážích, ve kterých požadovali britští občané Ivan Peter Busta a Jan Peter Busta a společnost Anglia Auto Accessories zhruba 200 milionů korun. Spor se týkal náhrady škody za zmařenou investici do výroby střešních nosičů pro auta na Hodonínsku. Česko nyní čelí deseti arbitrážím za zhruba osm miliard korun.

„Kompenzaci si žalobci nárokovali za údajná pochybení českých soudů při výkonu rozhodčího nálezu a Policie ČR při procesu zajištění a předání žalobcova majetku,“ uvedlo dnes ministerstvo financí.

Anglia Auto Accessories, jejímž majitelem je Ivan Peter Busta, uzavřela počátkem 90. let smlouvu o společném podniku nazvaném Sprint s družstvem invalidů Kyjovan. Nové vedení družstva ji ale prohlásilo za neplatnou. Verdikt ve sporu u rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR dal za pravdu britským investorům a přisoudil jim odškodnění 8,5 milionu korun. Výroba střešních nosičů pokračovala, Kyjovan však odškodnění nezaplatil.

V roce 2000 Kyjovan zabavil ve skladech Sprintu zboží za 99 milionů korun, uváděla žaloba. Když se přes policii zboží vrátilo, chyběly podle Busty věci za 70 milionů korun.

Česko uspělo v arbitráži s Anglia Auto Accessories již v říjnu 2014, kdy byla arbitráž předčasně ukončena z procesních důvodů, protože firma neuhradila náklady rozhodčího řízení. Následně v prosinci 2014 se na arbitrážní tribunál obrátila znovu.

V současné době Česko čelí deseti mezinárodním arbitrážím, z toho sedm souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Souhrnná výše všech žalovaných nároků činí zhruba osm miliard korun. Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné.

BRAND24

Probíhající spory
Jméno žalobce Datum zahájení V čem dle investora spočívalo porušení závazků ČR Žalovaná částka
Antaris Solar, Michal Göde 8.5.2013 Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie cca 3 miliardy korun (částka za všech 7 níže uvedených společností dohromady)
Voltaic Network 8.5.2013 Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Photovoltaik Knopf Betriebs 8.5.2013 Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
I.C.W. Europe Investments 8.5.2013 Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
WA Investments - Europa Nova 8.5.2013 Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Natland Investment Group N.V., Natland Group Limited, G.I.H.G. Limited, Radiance Energy Holding S.a.r.l. 8.5.2013 Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Jürgen Wirtgen, Stefan Wirtgen,JSW Solar (zwei) GmbH & Co.KG 27.6.2013 Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
A11Y Ltd 13.10.2014 Údajně nedostatečná výše příspěvků na pomůcky pro nevidomé a zrakově postižené cca 565 milionů Kč
A.M.F. 1.2.2017 Zabavení letadel v rámci konkurzu a jejich dražba cca 125 milionů dolarů
WCV Capital Ventures Cyprus Limited, Channel Crossings Limited 25.9.2015 Rušení některých povolení k provozování videoloterjních terminálů 1 miliarda korun

Zdroj: Ministerstvo financí

Čtěte dále:

Česko uspělo v arbitráži. Nemusí platit miliardy kvůli Škodaexportu

Podnikatel Fischer zahájil arbitráž proti Česku kvůli zadrženým boeingům

Česko čelí 12 mezinárodním arbitrážím za více než 7 miliard korun

Česko posílí v arbitrážích: Brusel posvětil zásahy proti solárníkům

Soílární panely z ptačí perspektivy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).