Menu Zavřít

Bývalý člen KDU Kalousek sází na lidoveckou „flexibilitu“

27. 5. 2017
Autor: Anna Vacková/Mladá fronta

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek věří tomu, že lidovci jsou pragmatičtí a pokud se to bude hodit, pomohou v budoucnu zrušit opatření, která jako členové vládní koalice pomáhali prosadit. Kalousek to uvedl ve svém projevu na celostátním sjezdu KDU-ČSL, kde dnes vystoupil jako host. Delegáty sjezdu Kalousek pobavil, když s ironií připomněl své dlouholeté působení ve straně, z níž odešel kvůli vnitrostranickým neshodám.

Kalousek vytkl lidovcům, že se v koalici s hnutím ANO a ČSSD podíleli na „utahování šroubů“ v české společnosti. „Mám na mysli i zákony, které omezují občanskou svobodu a zvyšují kontrolu a dohled státu nad občanem. Mám tím na mysli i prolomení některých ústavních svobod, jako svobody shromažďovací a domovní svobody,“ řekl Kalousek.

Vzápětí dodal, že pro TOP 09 je do budoucna nadějí flexibilita lidovců. „Pokládáme vás za natolik flexibilní a pragmatický subjekt, který - bude-li to pokládat za výhodné a prospěšné - bude pomáhat tyto šrouby povolovat stejně aktivně, jako je aktivně pomáhal utahovat,“ podotkl Kalousek. U některých delegátů poznámka vyvolala nelibost a sál rozladěně zašuměl.

Na Kalouskovu poznámku ve svých nominačních projevech reagovali oba kandidáti na předsedu lidovců Pavel Bělobrádek a Jiří Čunek. Současný šéf KDU-ČSL Bělobrádek uvedl, že značnou flexibilitu předvedl i Kalousek, když ze strany odcházel.

Kalousek byl v letech 2003 až 2006 předsedou KDU-ČSL. Za lidovce byl do Sněmovny poprvé zvolen v roce 1998. V roce 2009 po 25 letech KDU-ČSL kvůli vnitrostranickým sporům opustil a společně s Karlem Schwarzenbergem založil stranu TOP 09.


Sledujte dění na sjezdu KDU-ČSL:

Lidovci schválili koalici se STAN. Čunek chce vystřídat Bělobrádka

 Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek


Zlínský hejtman Čunek prohlásil, že Kalousek přišel na sjezd jenom proto, aby si do své bývalé strany rýpnul. „Nepřišel nám nic jiného sdělit. Opět chtěl do televizních obrazovek říct: 'Lidovci jsou hadi, půjdou s každým',“ řekl Čunek. „Pozvali jsme člověka, který nás dobře zná, a on si tady udělal svůj předvolební šťouch,“ dodal.

V úvodu svého projevu sám Kalousek připomněl svou minulost u lidovců. Použil i oslovení „bratři a sestry“, jímž se straníci běžně titulují. „Je to již jedenáctý sjezd KDU-ČSL, kterého mám tu čest se osobně zúčastnit,“ řekl. Narážkou předseda TOP 09 některé delegáty rozesmál.

BRAND24

Podobně jako další hosté sjezdu Kalousek hovořil o významu podzimních voleb. Podle něj jsou nejdůležitější od roku 1990. „Rozhodnou o tom, zda zůstaneme společností s plnohodnotnou liberální demokracií, nebo zda se vydáme cestou demokracie spíše formální, s výraznými autokratickými a oligarchickými prvky,“ uvedl Kalousek.

Dodal, že o budoucím směřování země se nebude rozhodovat pouze u volebních uren. „O dalším vývoji totiž nerozhodnou jenom aktuální volební výsledky, ale i naše dlouhodobé priority a strategie povolebního vyjednávání,“ prohlásil Kalousek.

Bělobrádek burcuje proti Zemanovi a Babišovi: Bojujeme o charakter společnosti

Šance pro Čunka? Lidovci zvolí vedení a rozhodnou o paktu se Starosty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).