Menu Zavřít

Budoucnost přístupových jednání s Tureckem štěpí EU

28. 4. 2017
Autor: čtk

Evropská unie je nadále rozdělená v otázce dalšího vývoje vztahu k Turecku. Zatímco například německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel na neformálním jednání ministrů zahraničí EU na Maltě důrazně varoval před ukončením přístupových rozhovorů s Ankarou, šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz na něm trvá.

Lucemburský šéfdiplomat Jean Asselborn uvedl, že přístupový proces už je stejně de facto mrtvý. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by jednání s Tureckem ale měla být přerušena pouze v případě, pokud by Ankara zavedla trest smrti.

„Přístupová jednání s Tureckem nedávají z mého pohledu smysl. Dohoda o sousedství, která by stanovila, jak má spolupráce vypadat, by byla z mého pohledu správnou cestou,“ uvedl ministr Kurz. Rakousko Ankaru dlouhodobě kritizuje, naposledy kvůli nedávnému referendu o ústavních změnách, v němž Turci odhlasovali výrazné posílení moci prezidenta. Turecko se tímto lidovým hlasováním opět vzdálilo evropských hodnotám, uvedl lidovec Kurz.

„Po referendu staré Turecko, jak jsme ho znali, svobodné Turecko, prozápadní Turecko, Turecko právního státu zemřelo. A s ním de facto i přístupový proces,“ uvedl lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ministry Evropské unie na dálku varoval, aby se výsledky nedávného referenda nepokoušeli zpochybnit.

Současný stav je neuspokojivý a frustrující pro obě strany, řekl dnes eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn. Podle něj je načase nastavit nová pravidla spolupráce EU s Tureckem.


Nejen EU řeší Turecké otázky:

Turecké starosti ČEZ: elektrárna Egemer prodělala přes tři miliardy

 Turecká paroplynová elektrárna Egemer


Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel před ukončením přístupových jednání s Tureckem, která začala v roce 2005, varoval. EU by měla dát jasně najevo, co od Ankary čeká. Konec rozhovorů by ale podle Gabriela byl „naprosto špatnou reakcí“ na vývoj v Turecku. Ankaru by to podle něj totiž vehnalo do náruče Ruska.

Vztahy s Tureckem nechtějí podle agentury APA zpochybnit především ministři zemí východní části EU. „Vidím jen jedinou červenou linii, a to je trest smrti,“ uvedl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Obnovení nejvyššího trestu před časem v souvislosti s loňským zmařeným pokusem o převrat navrhl prezident Erdogan. Turci by ho o trestu smrti mohli podle něj rozhodovat opět v referendu.

„Měli bychom se přestat vzájemně obelhávat,“ řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. „U členství v Evropské unii jde o hodnoty. Tyto hodnoty je třeba prokazovat v konkrétních činech,“ dodal. K opatrnosti a zachování dialogu vyzvali například také Maďarsko či Litva.

Na stranu zastánců pokračování jednání se přiklonila také šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Je podle ní důležité si uvědomit, že Turecko není jen kandidátskou zemí, ale také členem NATO. Mogheriniová rovněž upozornila, že se od dnešního setkání ve Vallettě nedá čekat žádné definitivní rozhodnutí o tom, jak dál pokračovat ve vztazích s Tureckem.

K ministrům zahraničí EU by se měl dnes odpoledne přidat šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu.

BRAND24

Z Turecka dále čtěte:

Erdogan vydání zadržovaného novináře do Německa vylučuje

Reuters: Trest smrti v rozděleném Turecku jen tak neprojde

Další tři měsíce. Turecko po referendu znovu prodloužilo výjimečný stav

 Příznivci prezidenta Erdogana slaví v ulicích vítězství v referendu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).