Menu Zavřít

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem

22. 7. 2017
Autor: čtk

Maďarsko použije všechny právní prostředky, aby v Evropské unii prokázalo solidaritu s Polskem. Řekl to dnes maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s kontroverzním polským zákonem o nejvyšším soudu, který prosazuje národně-konzervativní vláda ve Varšavě a který Brusel kritizuje jako ohrožení nezávislosti justice.

„Inkvizice namířená proti Polsku nikdy nemůže uspět, protože Maďarsko v Evropské unii využije všechny právní možnosti, aby ukázalo solidaritu s Poláky,“ citovala agentura Reuters maďarského konzervativního premiéra, který přijel do Rumunska na tradiční setkání s představiteli maďarské menšiny v zemi.

Polský Senát, v němž má většinu vládní Právo a spravedlnost, dnes nad ránem schválil sporný zákon o nejvyšším soudu. Aby zákon vstoupil v platnost, musí ho ještě podepsat prezident Andrzej Duda, který má názorově blízko k PiS.


Čtěte o rostoucím vlivu církve v Polsku:

Ježíš je v Polsku králem. Státní firmy se obrací k Panně Marii

Socha Ježíše krále ve městě Swiebodzin. Jedná se o nejvyšší sochu Ježíše Krista na světě.


Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans tento týden varoval Varšavu, že v důsledku změn v justici se přiblížila chvíle, kdy Brusel navrhne členským zemím, aby rozhodly, že v Polsku jsou závažně a trvale porušovány hodnoty, na nichž je Evropská unie založena. Tím by se poprvé v historii otevřela cesta k možnosti potrestat členskou zemi EU odebráním některých hlasovacích práv. O věci by však musely ostatní státy rozhodnout jednomyslně. Maďarsko dává opakovaně najevo, že s jeho podporou počítat možné není.

Orbán, jehož vláda je rovněž terčem kritiky Bruselu kvůli porušování některých demokratických principů, platí za spojence šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského. Oba politici vystupují jako bojovníci proti přílišnému vměšování EU do záležitostí jejich zemí.

BRAND24

Další útok na Sorose
Podpora migrace není odpovědí na ekonomické problémy, řekl v Rumunsku Orbán. Varoval, že kultura těchto lidí je v ostrém kontrastu s evropskými hodnotami. Muslimové podle něho považují svoji kulturu za silnější, než je ta křesťanská. „A silnější se nikdy nepřizpůsobí slabšímu,“ řekl. „Integrace se nikdy nemůže povést,“ dodal podle agentury MTI Orbán.

Orbán tvrdí, že vzniklo spojenectví mezi „evropskou byrokratickou elitou a impériem George Sorose proti lidem“. Americký finančník maďarského původu, kterého Orbán považuje za svého úhlavního nepřítele, má údajně plán, jak dostat do Evropské unie milion migrantů a dát každému z nich 15 000 eur (asi 390 540 korun).

Maďarský premiér si zároveň pochvaloval spolupráci v rámci visegrádské čtyřky, kterou pojí mimo jiné podobné názory na migrační krizi v Evropě. Varšava, Praha, Bratislava a Budapešť jsou podle Orbána na jedné straně.

Dále čtěte:

Polský Sejm schválil kontroverzní zákon o nejvyšším soudu

Přijdete o dotace, hrozí Jourová Polsku kvůli zákonu o nejvyšším soudu

Jak naplnit pravidla EU? Snižte výdaje a zlepšete výběr daní, nabádá MMF Polsko

Duda se vzepřel polské vládě. Hrozí vetem zákona o nejvyšším soudu

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).