Menu Zavřít

Britská vlajka se v Itálii stala symbolem odporu k EU

10. 8. 2016
Autor: Pixabay.com

Turisty na italské riviéře může v letošním létě překvapit neobvyklá podívaná. Na plážích mohou spatřit stovky britských vlajek, které vyvěsili místní podnikatelé jako symbol odporu k Evropské unii.

Před tím, že rozhodnutí Velké Británie opustit unii podpoří podobné snahy i v dalších zemích, varovala celá řada expertů již po červnovém referendu. Protievropské nálady vzrostly také v Itálii. A symbolem tamních odpůrců EU se stala vcelku logicky britská vlajka.

Mezi největší kritiky Bruselu se v Itálii řadí drobní podnikatelé na plážích. Ti Evropské unii nemohou přijít na jméno kvůli směrnici o službách na vnitřním trhu z roku 2006. Stovky z nich na začátku srpna vyvěsily britskou vlajku, píše deník Financial Times.

„Používáme vlajku k protestu proti Evropě. Té Evropě, která po nás chce, abychom se sbalili,“ říká Mauro Turbino, jeden z podnikatelů u městečka Rapallo nedaleko Janova. Podle něj Brusel ohrožuje jeho živobytí.

Podle Evropské komise italský systém udělování podnikatelských licencí na plážích není v souladu s Bolkensteinovou směrnicí, pojmenovanou podle bývalého nizozemského komisaře pro vnitřní trh Fritse Bolkensteina. Direktiva nařizuje, že licence na veřejném prostoru musí procházet tendrem. Na italských plážích platí automatické obnovování licencí.


Přečtěte si komentáře k situaci italských bank:

Ilona Švihlíková: Squadra azzurra má problém

Adéla Zábražná: Banky po italsku – krize nečekaných rozměrů


Proti směrnici drobní podnikatelé z pláží několikrát v Římě demonstrovali. A nejen oni, také řada místních obyvatel a politiků, kteří se obávají, že pláže skoupí nadnárodní společnosti a vytlačí rodinné firmy. Itálie se snažila působení směrnice odložit na rok 2020. Minulý měsíc Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku odklad zamítl. Pro italské plážové podnikatele to znamená nejistotu. Nevědí, zda budou moci pokračovat v byznysu, který dělají mnohdy desítky let.

BRAND24

„Británie neodešla bezdůvodně,“ říká Ferruccio Ferri, plavčík na pláži v Rapallu. „Vyvěsili jsme vlajku, protože kdyby Itálie nebyla v Evropě, neměli bychom takové problémy,“ tvrdí.

Většina Italů je pro setrvání v EU, stejně tak pro zachování eura. Průzkumy ale ukazují, že roste popularita euroskeptického Hnutí pěti hvězd a strany Liga Severu. Premiér Matteo Renzi bude na podzim čelit referendu o reformě ústavy, které otestuje důvěru v jeho vládu. Do toho se Itálie nachází v těžkých ekonomických problémech, velké obtíže má tamní bankovní sektor a země se nadále vypořádává s přílivem uprchlíků.

Čtěte dále:

Neunesla zátěž. Kapitál nejstarší banky se v testu vypařil

Nejen Itálie. Zoufalá kondice bank trápí Portugalsko

Brexit probouzí staré potíže křehkého Irska


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).