Menu Zavřít

Britská policie pátrá po útočníkových komplicích, Libye zatkla dva jeho příbuzné

24. 5. 2017
Autor: čtk

Britská policie pátrá po možných komplicích pachatele pondělního teroristického útoku v multifunkční hale v Manchesteru, který zabil 22 lidí a sám zahynul. Zejména hledá osobu, která podle všeho nálož sestrojila. V severoanglickém městě a jeho okolí ve středu zadržela čtyři další muže. Libye zároveň zatkla otce a mladšího bratra útočníka z Manchesteru.

Libyjské úřady zadržely v metropoli Tripolisu otce a mladšího bratra pravděpodobného pachatele pondělního teroristického útoku v britském Manchesteru. Podle libyjských bezpečnostních složek znal bratr „všechny podrobnosti“ plánovaného sebevražedného atentátu.

Jde o Hašíma Abádího, který se narodil v roce 1997. Libyjská protiteroristická jednotka ho dopadla už v úterý večer pro podezření z kontaktů s radikálním Islámským státem (IS). IS se k atentátu krátce po jeho uskutečnění přihlásil.

Haším podle libyjské protiteroristické služby přiletěl do Libye z Británie 16. dubna a chystal se v Tripolisu spáchat teroristický útok.

Britská média o pravděpodobném pachateli Salmánu Abádím již informovala, že má mladšího a staršího bratra, a také mladší sestru. Staršího bratra, 23letého Ismáíla Abádího, zadržela britská policie v úterý.

Podle nejnovějších informací byl zatčen v Tripolisu také otec údajného atentátníka Ramadán Abádí, který předtím tvrdil, že jeho syn je nevinný.

Šéf manchesterské policie Ian Hopkins řekl, že je jasné, že se pátrá po celé skupině. Podle britských médií je to důvod, proč vláda v úterý zavedla nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejsou.

Britská policie v souvislosti s útokem ve středu zadržela již pátého muže. Měl u sebe balík, který policisté prozkoumávají.

Podezřelý byl zatčen ve městě Wigan, ležícím 26 kilometrů severozápadně od Manchesteru. Tři další muže policie ve středu v souvislosti s atentátem zadržela v jižní části Manchesteru. Jeden 23letý muž je ve vazbě již od úterý. Podle BBC jde o Abedinova bratra Ismáíla. Další Abádínův bratr byl údajně zatčen v libyjské metropoli Tripolisu.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že je nepravděpodobné, že by Abádí jednal na vlastní pěst. Bezpečnostním složkám byl podle ní předpokládaný pachatel atentátu znám, neměly ale důvod ho zatknout. Podle webu Manchester Evening News je policie přesvědčena o tom, že pachatel útoku byl pouze „nosičem“ a vykonavatelem operace. Nálož byla plná matic a šroubů nebo hřebíků, aby mohla co nejvíce uškodit lidem v omezeném prostoru.

Ze záznamů z bezpečnostních kamer v oblasti koncertní haly a v ulicích se nyní snaží vyšetřovatelé zjistit, s kým se útočník sešel před atentátem. Pravděpodobně bombu převzal těsně před spácháním hrůzného činu. V centru Manchesteru ve středu policie prohledala další dům.

Ministryně také potvrdila informace médií, že Abádí před časem zřejmě navštívil Libyi, vlast svých rodičů. Její francouzský kolega Gérard Collomb s odvoláním na informace tajných služeb řekl, že byl Abádí zřejmě také v Sýrii. Vyšetřovatelé nyní prověřují, zda byl atentátník napojený na teroristickou organizaci Islámský stát, která se k útoku v Manchesteru - stejně jako k mnoha dalším na Západě - přihlásila.


Přečtěte si komentář k faktickému dopadu podobných teroristických útoků:

Džihádisté, ve Francii prohráváte

Lubomír Heger


Podle expertů bylo výbušné zařízení odpálené na koncertě tak důmyslné, že buď musel Abedi absolvovat speciální výcvik v zahraničí, nebo použil bombu sestrojenou technikem, jenž zatím nebyl dopaden.

Ruddovou rozčílilo, že se informace o identitě pravděpodobného pachatele dostaly do médií zřejmě kvůli úniku z amerických tajných služeb. Podle některých britských expertů by měl Londýn s Washingtonem po této zkušenosti sdílet zpravodajské informace s větší ostražitostí.

Nejvyšší stupeň ohrožení

Nejvyšší stupeň ohrožení terorismem bude podle ministryně vnitra v Británii platit do doby, než skončí „aktivní“ část vyšetřování atentátu. Do ulic měst vyrazí tisíce vojáků, kteří budou pomáhat policii. Například v Londýně budou střežit parlament, vládní budovy, velvyslanectví či Buckinghamský palác. Parlament dnes zrušil prohlídky pro veřejnost a konat se nebude ani střídání stráží před Buckinghamským palácem.

V nemocnicích stále zůstává 64 zraněných, dvacet z nich je podle zdravotníků v kritickém stavu. Známa už je identita poloviny z 22 obětí atentátu. Jsou mezi nimi i dívky ve věku osmi, patnácti a osmnácti let a několik rodičů, kteří čekali po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové na děti ve vstupní hale manchesterské haly. Mezi mrtvými je i polský manželský pár. Jeden Polák je podle ministerstva zahraničí ve Varšavě i mezi zraněnými.

Češi mezi oběťmi a zraněnými nejsou, řekla dnes mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Doplnila, že několik českých občanů využilo zvláštní tísňovou linku, která byla zřízena po útoku. Na britské ambasádě v Praze jsou k dispozici kondolenční knihy.

V noci na dnešek se v britských barvách na znamení solidarity rozsvítila nejen Petřínská rozhledna v Praze, ale i mnoho dalších světových památek včetně Braniborské brány v Berlíně či městského úřadu v izraelském Tel Avivu. Naopak pařížská Eiffelova věž či římské Koloseum se v noci ocitly ve tmě. V Německu dnes byly vlajky spuštěny na půl žerdi na všech důležitých spolkových institucích.

Britské politické strany obnoví koncem pracovního týdne předvolební kampaň, kterou v úterý kvůli teroristickému útoku přerušily. Ve čtvrtek tak vesměs učiní na lokální úrovni, v pátek na celonárodní.

BRAND24

Události v Manchesteru jsme sledovali minutu po minutě. Čtěte více:

Manchester: Sebevražedný terorista zabil na koncertě 22 lidí

Policisté pokládají květiny na St Ann's Square k uctění obětí útoku v Manchesteru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).