Menu Zavřít

Brexit by neměl ohrozit finanční stabilitu eurozóny, tvrdí Evropská centrální banka

24. 5. 2017
Autor: čtk

Odchod Británie z Evropské unie by neměl představovat výraznější riziko pro finanční stabilitu eurozóny. Uvedla to dnes Evropská centrální banka (ECB) ve své pololetní zprávě o finanční stabilitě.

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier by chtěl rozhovory o odchodu Británie zahájit příští měsíc. „Z hlediska dlouhodobějších dopadů brexitu je předčasné spekulovat o výsledku jednání mezi představiteli EU a Británie. Je však pravděpodobné, že důsledky pro ekonomiku a finanční stabilitu eurozóny budou omezené,“ píše se ve zprávě ECB.

Banky a další finanční instituce by se nicméně podle ECB měly na brexit včas připravit. „Rozhodnutí Spojeného království opustit Evropskou unii přispívá k přetrvávající politické nejistotě, nemělo by však mít výraznější důsledky pro finanční stabilitu, zejména, pokud budou učiněny adekvátní přípravy,“ uvedla ECB.


Názor německého ministra financí na brexit je jasý:

Schäuble: Británie nesmí mít nic zadarmo

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble


Banka v dnešní zprávě rovněž upozornila, že nálada na finančních trzích se v poslední době zlepšila. Poukázala však na přetrvávající riziko výkyvů na dluhopisovém trhu. „Prostor pro růst výnosů u dluhopisů by mohl obnovit obavy ohledně udržitelnosti dluhů,“ uvedla ECB.

BRAND24

Vyhlídky na udržitelnost státních dluhů v eurozóně nyní podle ECB podporuje pokračující hospodářské oživení. Delší období politické nejistoty by nicméně mohlo růst ekonomiky poškodit, což by mohlo vyústit ve zvýšení nákladů na půjčky, varuje banka.

O brexitu dále čtěte:

Obchodní výhody členství v EU jsou převážně imaginární, tvrdí institut

Brexit může poškodit rating unie

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).