Menu Zavřít

Bojujeme s paralelní mocenskou strukturou, myslí si Trumpovi poradci

22. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Představa tzv. deep state, neboli paralelní mocenské struktury tahající za politické nitky, která byla donedávna vyhrazena příznivcům konspiračních teorií a akademikům, začala s Trumpovým příchodem prorůstat i do mediálního mainstreamu.

Drsného republikána Donalda Trumpa by asi málokoho napadlo srovnávat s liberálem Johnem F. Kennedym. Přesto v některých ohledech hovoří podobně. Tak jako krátce před svou smrtí Kennedy i Trump vyjadřuje silné přesvědčení o existenci tzv. deep state: skrytých sil představujících paralelní mocenskou strukturu v pozadí americké politiky.

Deep state, jakýsi stát ve státě stojící stranou zájmu médií, by měl podle definice konspiračních teoretiků i některých politologů zastřešovat zájmy velkých průmyslových magnátů, armádních představitelů a tajných služeb. Jeho cílem je prosazovat návaznost politické agendy a to nezávisle na tom, zda v Bílém domě zrovna sedí demokrat či republikán.


Přečtěte si o třech mužích, jejichž hlasu Trump naslouchá nejčastěji:

Kdo řídí Trumpa aneb Tři šedé eminence v pozadí nového pána Bílého domu

Donald Trump v obklopení svých poradců


Kennedy ve svém projevu, který ho podle názoru některých konspiračních teoretiků stál život, poukazoval především na organizovaný zločin a zbrojařské, armádní lobbistické skupiny. Skupina, kterou má zřejmě na mysli Trump, oproti tomu spíše představuje jakési zbytky administrativy demokratů, které se za kontinuální vlády Baracka Obamy stihly pevně uhnízdit ve státní byrokracii.

Právě s touto skupinou nový americký prezident, jak naznačují jeho nejbližší poradci, vede válku. Ta byla nejvíce patrná v případě odvolání Trumpova bezpečnostního poradce Michaela T. Flynna. Nedávno pak vystoupila na povrch v okamžiku, kdy Trump nařkl svého předchůdce v Oválné pracovně Baracka Obamu, že ho nechal během předvolební kampaně odposlouchávat.

Nelze nezmínit také kauzu s ruskými prostitutkami v jednom moskevském hotelu, které si Trump podle neověřených informací měl nechat zaplatit, aby „znesvětili“ postel, ve které předtím nocoval s chotí právě Obama. Nutno říci, že zveřejnění této zprávy kritizovala i některá tradičně proti Trumpovi naladěná velká média.

Vysušíme bažinu

Trump svým voličům sliboval „vysušit bažinu jménem Washington“, přičemž tím měl na mysli byrokratický establishment v podobě pozůstatků Obamovy administrativy. „Cílem Bílého domu pod Trumpovým vedením je dekonstrukce administrativního státu ve státě,“ přizvukoval mu podle zpravodajského portálu Yahoo blízký poradce Steve Bannon a bývalý šéf konzervativního webu Breitbart News ve svém veřejném projevu.


Čtěte o současné aféře americké rozvědky:

Rána pro americkou špionáž: Wikileaks zveřejnily kompromitující materiál na CIA

Vztahy mezi Silicon Valley a Washingtonem mohou kvůli aféře CIA opět zhořknout

Sídlem špionských aktivit CIA měl být podle dokumentů zveřejněných Wikileaks americký konzulát v německém Frankfurtu (na snímku).


Tak trochu vybruslit z nepříjemné situace se pokusil mluvčí Bílého domu Sean Spicer, který se explicitnímu termínu deep state v reakci na otázku reportéra vyhnul. Víru v existenci skupiny působící uvnitř státní byrokracie a prosazující agendu bývalé administrativy ale přiznal nepřímo. „Takové zjištění by přece nikoho nemělo překvapit,“ dodal posléze s tím, že je to přirozené, jelikož demokraté Spojené státy spravovali bez přestávky po dobu 8 let.

O vlivu tajných společenství na americkou politiku mluvil již JFK. (Video: YouTube)

Trumpův neformální poradce Newt Gingrich, již tak zdrženlivý nebyl. „Samozřejmě, že deep state existuje,“ sdělil republikánský kongresman, který se původně chtěl stát americkým prezidentem. „V pozadí existuje permanentní mocenská struktura, která prosazuje svou vlastní politiku,“ doplnil a ta podle něj aktuálně míří proti Trumpovi.

Půl století konspirace

Pojem „deep state“, o kterém dříve psala výhradně alternativní média a weby šířící konspirační teorie, se tak vlivem Trumpovy rétoriky začíná pozvolna dostávat i do mediálního středního proudu. Představa skrytého „státu ve státě“ přitom není nic nového. Jeho historie podle Paula McGarra, profesora zahraniční politiky na univerzitě v britském Nottinghamu, sahá až do doby založení centrální zpravodajské služby CIA ve čtyřicátých letech 20. století.


O tom, co se aktuálně děje kolem Trumpa čtěte více:

Armáda místo klimatu. Trump chce přidat obraně 1,5 bilionu

Trump podepsal nový protiimigrační dekret, zákaz vstupu už se netýká Iráku

Trump nepotěší ekology. Zruší Obamovo omezení těžby uhlí

 Donald Trump


Vědci i média se k teorii stínové vlády v USA stavějí skepticky, ale u jiných států ji připouštějí (například v případě pokusu o armádní puč v Turecku). Teorie podle McGarra „posouvá hranice“ toho, co lze ještě považovat za uvěřitelné. „Nemyslím si, že by kdy kdo přišel s nějakým podstatným důkazem svědčícím v její prospěch,“ doplnil akademik svůj názor britskému Independentu.

Souhlasí s tím i politický komentátor listu Washington Post Charles Krauthammer. „Existují uvnitř americké státní správy úředníci, kteří sympatizují s demokraty a jimž neudělá větší radost nic jiného než Trumpa poškodit? Ano, nesporně tomu tak je. Ale, že by se mělo jednat o skrytou síť konspirátorů představujících jakousi paralelní mocenskou strukturu, je nesmysl,“ dodává pro web časopisu Rolling Stone, který sám teorii stínového státu označil za Trumpovu paranoidní konspiraci.

BRAND24


Přečtěte si, jak Trumpa, jeho názory a politiku, komentuje Luboš Heger:

Autokratický trumpoměr: I. díl

Hovězí ve vlastní hlavě

Lubomír Heger


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).