Menu Zavřít

Boj s organizovaným zločinem z jednoho místa. Policie chystá národní centrálu

8. 6. 2016
Autor: čtk

Česká policie chce začít budovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, v níž by bylo pět speciálních oddělení, oznámil policejní prezident Tomáš Tuhý. Policisté by se zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Organizační struktury nového útvaru chce policie začít připravovat od letošního července, budoucím krokem by měl být vznik Národního kriminálního úřadu.

Cílem vzniku centrály je podle Tuhého to, aby se boj proti organizovanému zločinu vedl z jednoho místa. „Není to nic neobvyklého,“ prohlásil Tuhý. Činnost police by měla být efektivnější než nyní. Podobně podle Tuhého pracují i policejní sbory v jiných zemích, jako je Rakousko, Francie, Německo či Velká Británie. Centrálu chce zřídit také Europol, dodal.

Tuhého náměstek Zdeněk Laube na dnešním zasedání sněmovního bezpečnostního výboru uvedl, že zřízení centrály vychází i ze starších rozborů, až teď jsou pro ni splněny podmínky v podobě tabulkových počtů policistů i peněz. „Tentokrát jsou protiargumenty v osobní rovině,“ soudí.

Čeká se na Chovancův podpis

K červenci by měla vzniknout centrála a její sekce. Ředitel vzejde z nabídkového řízení. V listopadu by měl management předložit návrh struktury v rámci sekcí.

Z informací z jednání výboru vyplynulo, že návrh na reorganizaci policie by měl ještě podepsat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministr ve výboru poznamenal, že si ještě nechává zpracovat rozbor, zda změny nemůžou ovlivnit nynější trestní řízení.

Plánovaná reorganizace policie podle Tuhého navazuje na dřívější koncepci, která chce v příštích čtyřech letech zvýšit počet policistů o 4000, aby bylo ve sboru přes 44.000 lidí. Nabírání nových policistů by podle Tuhého mělo ovlivnit i vznik centrály proti organizovanému zločinu. „Pokud bychom policisty dobrali, tak jsem přesvědčen, že by se koncepce mohla naplnit v roce 2020,“ řekl Tuhý.

Místo pro Šlachtu bude

V médiích se v minulých dnech objevily informace, že nové plány policie mají za cíl sloučit dva elitní útvary - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Tím by se měl vyřadit ze hry šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policejní prezident to odmítl. „Každý z manažerů má budoucnost v těchto útvarech. Pokud bude mít zájem (Šlachta) se podílet na spoluproblematice, kterou zabezpečuje, jeho místo je tam pevně zakotveno,“ řekl Tuhý. Připustil také, že by mohl postoupit do „vyšší úrovně“.

BRAND24

Plány na reorganizaci se v minulých dnech staly terčem kritiky například ze strany žalobců včetně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nebo protikorupčních iniciativ. Sloučení útvarů by podle jejich názoru mohlo například ovlivnit vyšetřování složitých kauz, velký útvar by mohl také ovlivnit kvalitu vyšetřování. Obrátili se kvůli tomu na premiéra Bohuslava Sobotku nebo na poslance z bezpečnostního výboru.

Přečtěte si více o policejní reorganizaci

Policie chce sloučit protimafiánskou a protikorupční jednotku

 Robert Šlachta

Tuhý úvahy kritiků odmítl. Policie podle něj naopak chce specialistům nabídnout rozvoj a motivační program. „Nenastavujeme k 1. červenci žádnou změnu, která ohrozí kauzy, které v současné době probíhají,“ zdůraznil. Policisté zůstávají na svých místech a od července se začnou vytvářet struktury centrály po organizační stránce, aby mohla za čtyři roky fungovat. Zároveň se tím podle Tuhého zajistí, že vytváření centrály nebude mít vliv na prověřované kauzy. „Jsem přesvědčen, že pokud z jednoho místa budeme cílit boj proti organizované zločinnosti, tak je to správný směr,“ řekl Tuhý.

Šéf žalobců Zeman má dál obavy
Policie nerozptýlila pochybnosti šéfa Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, uvedl mluvčí šéfa žalobců Petr Malý. Podle něj Zeman nadále trvá na argumentech, které popsal v dopise pro premiéra Bohuslava Sobotku či ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD). Politiky varuje před tím, že by se mohla snížit kvalita policejní práce nebo by mohli odcházet zkušení detektivové.

Zeman v dopise zmiňuje, že sloučením dvou elitních útvarů velká policejní složka, která nepůjde efektivně řídit. Mnoho policistů by také mohlo odejít do civilu. „Domnívám se, že sloučení obou útvarů povede ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci. Mohu jen doufat, že uvedené následky nebudou tak fatální, aby došlo ke zmaření či podstatnému ztížení stíhání závažné organizované trestné činnosti, ať už hospodářského anebo korupčního charakteru,“ napsal politikům.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).