Menu Zavřít

Babiš má nového náměstka. Na finance míří Pavelek

29. 9. 2016
Autor: ČTK

Novým náměstkem ministerstva financí pro rozpočet se od října stane Petr Pavelek (40). Místo náměstka bylo od jara neobsazeno. Do té doby funkci zastával Jan Gregor, který odešel k Evropskému účetnímu dvoru.

Pavelek působí na ministerstvu financí od roku 2010 jako ředitel odboru řízení státního dluhu a finančního majetku. Mezi jeho hlavní priority ve funkci náměstka bude patřit zejména modernizace procesů spojených s řízením veřejných výdajů, implementace legislativy o rozpočtové odpovědnosti a další zefektivňování centrální správy peněžních prostředků a řízení likvidity státu.

Podle serveru Lidovky.cz komise vybrala dva kandidáty, z nichž si měl jednoho ministr Andrej Babiš (ANO) zvolit. Šlo o Pavelka a Karla Tylla, dosavadního ředitele právě pro státní rozpočet. Babiš už byl několik měsíců terčem kritiky za to, že klíčovou pozici nechává neobsazenou, upozornil server.

Pavelek na MF pracoval už v letech 2001 až 2008 na různých pozicích. Nejprve byl analytikem v oddělení státních cenných papírů, od roku 2003 v samostatném oddělení řízení státního dluhu a od roku 2005 ve funkci vedoucího oddělení financování a řízení portfolia odboru řízení státního dluhu a finančního majetku. Před jmenováním do funkce ředitele tohoto odboru působil od roku 2009 v bankovním sektoru jako projektový manažer a konzultant.

Od roku 2010 Pavelek zastupuje Česko ve Správní radě Rozvojové banky Rady Evropy a letos byl jmenován do Správní rady Evropské investiční banky.

Dále čtěte:

Chaos ve VoZP: ředitel se o svém odvolání dozvěděl z Babišových novin

BRAND24

Nový šéf i uplatnění. Babiš kouzlí se Státní tiskárnou cenin

Tisk českých bankovek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).