Menu Zavřít

Babiš i hnutí ANO jsou pro Fialu ve vládě nepřijatelní

22. 6. 2017
Autor: ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je pro ODS z hlediska účasti v současné či budoucí vládě nepřijatelný, řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. Totéž se podle Fialy týká i samotného hnutí, protože podle něj ANO je Andrej Babiš. Bývalého ministra financí, který byl v květnu odvolán kvůli údajným nesrovnalostem v příjmech a podezřením, že ovlivňoval svá bývalá média, navíc Fiala kritizuje za to, že sní, ale během svého působení ve vládě pro splnění svých slibů nic neudělal.

„S hnutím ANO je to vlastně jednoduché, hnutí ANO je Andrej Babiš, žádná jiná úvaha nemá smysl. Andrej Babiš je z hlediska účasti ve vládě nepřijatelný a to platí i pro hnutí ANO,“ řekl Fiala. U ANO mu vadí například to, že nemá zřetelné názory. „To je vždy pro politiku nebezpečné, něco platí ráno, něco večer, já nevím, podle čeho to je, jestli to je podle toho, jak se Andrej Babiš vyspí, nebo o čem zrovna sní,“ dodal Fiala.

Babiše Fialovo odmítnutí hnutí ANO překvapilo. „Pan Fiala nás a priori odmítá, nechápu ten důvod,“ řekl na tiskové konferenci. „Já si umím představit spolupráci s každým, kdo má podobné představy, jako máme my,“ dodal.

Babiš dnes představil svou vizi v knize O čem sním, když náhodou spím. „Já se ptám, proč pro to něco neudělal za tolik let ve vládě. Pro mě je podstatné, abychom ukázali lidem - tady máte slibotechnu. Někoho, kdo spoustu věcí mohl udělat a neudělal, a teď o nich sní. My proti tomu nabízíme reálný skutečný program, z kterého budou něco mít,“ řekl Fiala. Babiš podle něj nedodržel sliby o vyrovnaném rozpočtu či snížení daní.

Předvolební průzkumy mají podle Fialy jen omezený význam

Obecně však Fiala nechtěl příliš spekulovat o tom, jak by mohlo vypadat povolební uspořádání. „Nedělejme koalice teď, dělejme je po volbách. Neporcujme medvěda, dokud běhá po lese,“ řekl. Babiše vylučuje kvůli tomu, že podle něj nedostatečně vysvětlil podezření, kvůli kterým byl odvolán z vlády. Jde o nesrovnalosti v Babišových příjmech, nákup jednokorunových dluhopisů Agrofertu či podezření z ovlivňování obsahu jeho bývalých médií.

BRAND24

Fiala přikládá jen omezený význam předvolebním průzkumům, ale těší ho, že dlouhodobě ukazují růst preferencí ODS. „Dostáváme se tam, kde chceme být, to znamená být rozhodující silou mezi demokratickými politickými stranami,“ řekl. Jako hrozbu však vidí možnou Babišovu jednobarevnou vládu, případně jeho kabinet s podporou KSČM. „To bychom neměli podceňovat, proto já vyzývám lidi, aby nám dali co nejsilnější mandát, protože my tady tomu zabránit můžeme,“ řekl.

Dále čtěte:

Babišova vize Česka: vysoké cíle bez konkrétních řešení

ČSSD představila program. Slibuje průměrný plat 40 tisíc a progresivní zdanění

Vize Pirátů: průkazy, daně i registrace auta půjdou vyřídit přes internet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).