Menu Zavřít

Babiš hodlá kandidovat do Sněmovny z posledního místa

25. 2. 2017
Autor: ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš na sněmu svého hnutí útočil na ostatní politické strany. Podle něj nevědí nic o problémech ostatních lidí a jen se snaží udržet moc a peníze. Obvinil je také, že se spojují proti jeho hnutí. Kritizoval i některé zástupce ANO, že dostatečně nepracují, nikoho však nejmenoval. Navrhl ale, aby politici včetně lídrů jiných stran kandidovali do Sněmovny ze zadních pozic. Sám chce kandidovat z posledního místa ve středních Čechách. Se stranickými kolegy to zatím nekonzultoval.

„Bylo by velice zajímavé, kdyby pan (předseda ČSSD Bohuslav) Sobotka a pan (předseda TOP 09 Miroslav) Kalousek kandidovali z posledního místa jako já. To by byla výzva,“ řekl Babiš později novinářům.

Vybídl i další politiky ANO, aby kandidovali ze zadních míst a spoléhali se na preferenční hlasy. „Potřebujeme lídry a lídři se nebojí,“ řekl. Na předních místech by rád viděl starosty nebo významné osobnosti z krajů, které se zatím do politiky nezapojovaly. Uvedl ale, že do podoby kandidátek zasahovat nebude.

Většina nynějších politiků má podle Babiše strach z toho, že by museli Parlament opustit a žít běžným životem. „Copak mohou politici, co sedí ve Sněmovně 20 let, něco vědět o obyčejných lidech,“ dotázal se Babiš. Při předchozích volbách se do Sněmovny nedostal z předních míst kandidátky například exministr vnitra Ivan Langer, z nevolitelného místa se naopak prosadil dlouholetý poslanec Marek Benda (oba ODS).

Ostatní strany podle Babiše vzájemnou nevraživost jen předstírají. „Hrají si na levici a pravici, ale historicky mají stejný program - prachy a moc,“ řekl. Podle něj ostatní spojuje to, že se snaží uškodit ANO. „Okopávají nám kotníky, jen aby nás v očích voličů poškodili,“ řekl.


Přečtěte si, co Babiš dále prohlásil na sněmu ANO:

Progrese podle Babiše: snížit daně lidem s příjmy do 113 tisíc, ostatní nechat být


Babiš ale kriticky vystoupil i vůči některým politikům ANO, kteří podle něj dostatečně nepracují. Je třeba, aby ve vedení hnutí došlo ke změnám. Pokud se obsazení vedení nezmění, lidé, kteří v něm zůstanou, budou muset „zařadit dvojku“, prohlásil.

Šéf hnutí také uvedl, že ANO stále hledá schopné lidi a že se ne vždy podaří takové najít. „Ano, taky se někdy seknu. Dobře víte, že se občas pro někoho rychle nadchnu, aniž dotyčného člověka dobře znám. Nejsem neomylný,“ prohlásil s poukazem na některé politiky ANO, kteří ve funkcích skončili.

V poslední době čelil ze strany ANO i Babiše kritice olomoucký hejtman Oto Košta (za ANO), kterého chce hnutí příští týden odvolat z funkce. Košta dorazil i na dnešní sněm, podle DVTV ale nebyl vpuštěn do hlavního jednacího sálu a byl mu vymezen pouze prostor pro veřejnost. Košta pak sněm opustil.

BRAND24

Babiš dnes také prohlásil, že by chtěl snížit počet poslanců a senátorů ze současných 281 na 101, což by podle něj „určitě stačilo“. Menší počet zákonodárců by podle něj zajistil větší efektivitu

Přečtěte si:

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí

 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl vykonávat funkci ministra financí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).