Menu Zavřít

Babiš chce znát obsah policejní žádosti o své vydání. Požádal o ni Němcovou

17. 8. 2017
Autor: čtk

Předseda vládního hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš požádal mandátní a imunitní výbor Sněmovny, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se ke kauze Čapí hnízdo vyjádří, řekl dnes předseda hnutí. Policie chce Babiše a dalšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka obvinit kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiš označil policejní žádost už dřív za snahu politického systému zlikvidovat ho. Dnes prohlásil, že je kauza vylhaná.

„Dnes můj právní zástupce požádal paní (Miroslavu) Němcovou, aby nám dala ten papír od policie k dispozici, když už ho média citují a my ho nemáme. Já vlastně nevím, k čemu se mám vyjadřovat,“ řekl Babiš v Novém Městě na Moravě.

Místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09) řekl, že o povolení nahlédnutí do žádosti rozhodne dozorující státní zastupitelství, v tomto případě Městské státní zastupitelství v Praze. Žádost může podat i Faltýnek. Informaci, zda byl již požadavek od Babiše Němcové doručen, Plíšek nemá. Poznamenal, že Babiš a Faltýnek se budou k žádosti policie o vydání vyjadřovat na jednom z dalších zasedání výboru, kam budou pozváni. Považuje proto za lepší, když budou již o podrobnostech předem informováni. Zároveň řekl, že podobný krok, jaký avizoval Babiš, v minulosti zvolili i jiní poslanci, o jejichž vydání policie žádala.

Sněmovna dostala od policie žádost o vydání Babiše a Faltýnka minulý týden. Sněmovní mandátový a imunitní výbor se začne žádostí zabývat v pátek. O vydání či nevydání pak rozhodne Sněmovna na zářijové schůzi. Babiše chce policie podle médií stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Babiš dnes zopakoval kritiku policie. Případ podle něj dostal přidělený policista (Pavel Nevtípil), který je „velice kontroverzní“ a který se „podílel na odcizení firmy Neograph pana (Vladimíra) Sitty“. Žádost o vydání podle něj byla načasována tak, aby ovlivnila volby. „Pro mě je to Kubiceho zpráva číslo dvě. Tradiční strany nemají co říct, tak mluví o Čapím hnízdě až do voleb,“ řekl.


Policie: Babiš spáchal dotační podvod a poškodil zájmy Evropské unie

 Andrej Babiš (ANO) se od svých výroků o Letech distancoval.


Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se již v pondělí proti obvinění z politické manipulace ohradil. Odmítl, že by byla žádost načasována tak, aby ovlivnila podzimní volby. Postavil se i za vyšetřovatele Nevtípila. Trojánek také připomněl, že kauzu dozoruje městské státní zastupitelství.

Babiš se zatím nechce nijak vyjadřovat k pátečnímu jednání sněmovního výboru, který by měl navrhnout jeho zbavení imunity. „Počkejme si na to, co řeknou. Já bych rád věděl, co policie vlastně požaduje,“ řekl Babiš.

Babiš údajně byl na policii 23. července a byl prý označen za svědka. „Pokud za deset dní zjistili, že jsem hlavní organizátor, tak se tomu musím smát, je to totální blábol,“ poznamenal. Odmítl, že by z politiky odešel. „Takovou radost bych jim neudělal, celá kauza je jenom o politice. Myslím, že lidé nejsou hloupí a vidí to načasování,“ řekl.

Pokud hnutí ANO při volbách neuspěje, neuspěje podle něj už nikdo nikdy. „Ten zkorumpovaný klientelistický systém tradičních stran, který tady vládne už 27 let, ten vždy každého popravil a teď se snaží popravit mě a to je všechno,“ řekl dnes Babiš.


Zlatí čápi do huby? Babiš ukazuje svým zaměstnancům, kdo je tady borec

 Na čapím hnízdě to žilo


Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Loni Babiš řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

BRAND24

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Více o kauze čtěte:

Žádná politická objednávka. Šéf pražské policie odmítá Babišovu kritiku

Kalousek: Česko bude muset vrátit 50 milionů kvůli Čapímu hnízdu

Babišovi blízcí si přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby skryli vlastníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).