Menu Zavřít

Babiš chce příští rok na daních vybrat o 38 miliard více

23. 5. 2017
Autor: Archiv Euro

Ministerstvo financí počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s daňovými příjmy 703,6 miliardy korun. To je o 37,7 miliardy korun více, než očekává úřad v letošním roce. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu. V údajích není zahrnuto pojistné na sociální zabezpečení.

MF v materiálu navrhuje schodek rozpočtu 50 miliard korun. Celkové výdaje státního rozpočtu příští rok by tak měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 miliardy korun. Pro rok 2019 MF navrhuje v materiálu rovněž schodek 50 miliard a pro rok 2020 45 miliard korun.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) by měl státní rozpočet získat 275,3 miliardy korun, tedy o 17 miliard korun více než očekává MF v letošním roce. „Růst inkasa bude způsoben především pozitivním ekonomickým vývojem, projeví se zde také pozitivní dopad opatření zavedených v předchozích letech, zejména kontrolního hlášení a náběh třetí a čtvrté fáze elektronické evidence tržeb,“ uvádí materiál. MF předpokládá, že kontrolní hlášení přispěje v roce 2018 do inkasa DPH 12,1 miliardy korun a EET včetně snížení sazby DPH pro restaurace a pohostinství 5,3 miliardy korun.

Naopak negativně se podle materiálu do výběru DPH v roce 2018 projeví celoroční dopad přesunu novin a časopisů do druhé snížené sazby DPH nebo změna režimu DPH u provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání, kterým nově vznikne nárok na odpočet daně. Dohromady to sníží inkaso o 800 milionů Kč. „Rizikem pro inkaso DPH je také nově negativní dopad z titulu přiznávání finančních kompenzací (úroků) za zadržování finančních prostředků ve formě nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty,“ uvádí materiál.


Přečtěte si také stanovisko premiéra:

Sobotka: Návrhy ministerstva financí v rozpočtu jsou jen reakcí na schválené zákony

 Premiér Bohuslav Sobotka


Na daních z příjmu plánuje MF získat příští rok 252,5 miliardy korun, letos MF očekává 237,2 miliardy korun.

Vedle toho by měly příští rok podle návrhu MF stoupnout i příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení, a to na 478,7 miliardy korun z letošních očekávaných 454,4 miliardy korun. „Z odhadu celkových příjmů z pojistného (včetně příslušenství) připadá na příjmy na důchodové pojištění zhruba 89,4 procenta,“ uvádí materiál.

Návrh rozpočtu byl upraven na základě dubnové makroekonomické predikce ministerstva financí, která letos i příští rok počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, v roce 2019 o 2,4 procenta a v roce 2020 o 2,3 procenta. Veřejné finance by přitom podle plánů MF měly zůstat až do roku 2020 v přebytku.


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka o vývoji rozpočtu:

Jízda na vlně rozpočtového triumfalismu skončila

Peníze - ilustrační foto


Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Zpravidla o rozpočtu začíná jednat během června, do konce května totiž MF má zpracovat návrh příjmů a výdajů jednotlivých kapitol. Během léta pak ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech svých resortů a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.

V dubnu vláda schválila výdajové rámce, podle kterých by výdaje státního rozpočtu a státních fondů měly být příští rok maximálně 1,394 bilionu korun. V roce 2019 by to mělo být maximálně 1,426 bilionu korun a o rok později 1,455 bilionu korun.

BRAND24

Z předběžného návrhu příjmů a výdajů kapitol státního rozpočtu a státních fondů přitom podle MF vychází, že střednědobý výdajový rámec pro státní rozpočet a státní fondy na rok 2018 činí 1,374 bilionu Kč, na rok 2019 pak 1,416 bilionu a pro rok 2020 celkem 1,457 bilionu korun.

O rozpočtu dále čtěte:

Rozpočet s deficitem 50 miliard je hotov. Předloží ho ještě Babiš

Přebytek rozpočtu meziročně klesl téměř pětinásobně na 6,3 miliardy

Přebytek rozpočtu v březnu stoupl o miliardu. Meziročně však výrazně poklesl

Výdaje rozpočtu a fondů navrhuje ministstervo na příští rok na 1,4 bilionu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).