Menu Zavřít

AP: Věří Trump klimatickým změnám? Jeho poradci to neprozradí

3. 6. 2017
Autor: čtk

Poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že USA odstoupí od pařížské dohody o klimatu, mělo by být snadné odpovědět si na otázku, zda Trump změně klimatu věří. Opak je ale pravdou. V Bílém domě bylo na tuto otázku téměř nemožné dostat odpověď, napsala agentura AP.

„Neměl jsem šanci si o tom s panem prezidentem promluvit,“ řekl Trumpův mluvčí Sean Spicer. „Měli byste se zeptat jeho,“ odvětila Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová. Na otázku neodpověděl ani šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt a sám Trump se otázce při podepisování jiného dokumentu vyhnul.

Pro Trumpa, který roky globální oteplování označoval v knihách, rozhovorech a na twitteru, za podvod, je to do značné míry obrat, napsala AP. Trump se v minulosti například postavil vědcům, když řekl, že emise způsobené lidmi nemají se změnou klimatu moc společného.

„Globální oteplování je drahý podvod,“ napsal Trump na twitteru v roce 2014. Od amerických prezidentských voleb, které se uskutečnily loni na podzim, ale jeho komentáře o globálním oteplování poněkud utichly. Když americký prezident ve čtvrtek oznámil, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody, o klimatických změnách se téměř nezmínil. Rozhodnutí zdůvodnil především ekonomicky.

V minulosti se však Trump na toto téma mluvit nezdráhal. Podle analýzy jeho twitteru se Trump o globálním oteplování či změně klimatu od roku 2011 zmínil nejméně devadesátkrát, uvedla AP. Téměř pokaždé se o globálním oteplování vyjadřoval skepticky či výsměšně, v některých dokonce použil vulgarismy. Mnohokrát se nechal slyšet, že vědci o globálním oteplování lžou, protože pořád existuje tuhá zima.

„Je Den obětí války (svátek, který se v USA slaví poslední pondělí v květnu) a je osm stupňů Celsia a v New Yorku sněží. Řekněte těm takzvaným vědcům, že bychom si teď globální oteplování přáli,“ napsal Trump na twitteru v roce 2013. V lednu 2015 Trump pro změnu uvedl: „Kde sakra je globální oteplování, když ho potřebujete?“.

V rozhovoru s Hughem Hewittem na konzervativní rozhlasové stanici v září 2015, krátce poté co oznámil svou kandidaturu na prezidenta, Trump řekl, že nevěří, že globální oteplování způsobují lidé. Následně zdůraznil, že Amerika investuje mnoho peněz do problému, který vlastně neexistuje.


Přečtěte si více o reakcích na Trumpovo rozhodnutí:

Svět odsoudil odchod USA od klimatické dohody

 Německá kancléřka Angela Merkelová


V březnu 2016 Trump začal uznávat, že klimatické změny se dějí, ale nadále pochyboval nad tím, že za to může činnost lidí.

„Myslím, že se mění počasí. Moc nevěřím tomu, že za změnou klimatu stojí lidé. Moc tomu nevěřím,“ řekl. Conwayová později uvedla, že Trump věří, že globální oteplování nezpůsobili lidé, nýbrž je přírodním jevem.


Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Čtěte více:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


V rozhovoru, krátce po Trumpově volebním vítězství, se novinář listu The New York Times nového prezidenta několikrát zeptal, zda plánuje odstoupit od pařížské dohody o klimatu.

BRAND24

„Vážně nad tím uvažuji … Jsem tomu otevřen,“ odpověděl Trump. Později se nechal slyšet, že nějaká spojitost mezi lidskou činností a klimatickými změnami je, otázkou je jak silná. O pár dní později Reince Priebus, který je v současnosti personálním šéfem Bílého domu, Trumpovu patrnou změnu názoru vysvětlil konzervativní televizi Fox News následovně: „Pořád věří, že je to z větší části pěkná blbost (globální oteplování)… Bude však otevřen rozhovorům na toto téma“.

Dále čtěte:

Nečekaní spojenci: za klima bojují Ivanka Trumpová i Exxon

CO2 ke globálnímu oteplování zásadně nepřispívá, tvrdí Trumpův hlavní ekolog

Klima ne, volný obchod ano. Státy G7 složitě hledají shodu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).