Menu Zavřít

ANO kvůli policii koalici neshodí. Chce ale změny

15. 6. 2016
Autor: čtk

Hnutí ANO nyní nevypoví koaliční smlouvu kvůli potvrzení reorganizace policie. Předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš po dnešním podvečerním jednání předsednictva uvedl, že ANO chce jednat o nové formě koaliční dohody. Babiš trvá na tom, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnešním podpisem reformy policie ukázal, že smlouva je "cár papíru".

Výpovědí koaliční smlouvy Babiš hrozil dopoledne v případě, že Chovanec změny v policii podpisem potvrdí. Chovanec je odpoledne potvrdil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před odpoledním odletem na návštěvu Číny v reakci na hrozbu výpovědi dohody ze strany ANO uvedl, že by se jednalo o neadekvátní reakci. Babiš řekl, že ANO vyčká na návrat premiéra, radikální krok by teď nebyl korektní. Do Česka by měl Sobotka přiletět v úterý časně ráno.

Koaliční smlouva byla podle Babiše několikrát porušena a neexistuje mechanismus, jak vymáhat závazky. „Je nutné, aby si koalice sedla a definovala restart,“ řekl šéf ANO.

Ačkoliv Babiš nařkl Chovance z arogance a z poškození vztahů v koalici, ANO nebude požadovat jeho rezignaci, jak z hnutí dříve znělo. „Planá gesta nechceme a občané země si udělají sami obraz o tom, jak byl zlikvidován boj proti korupci,“ řekl předseda ANO. O odstoupení neuvažuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jak před časem naznačoval. „Nevidím, abych volil osobní způsob,“ uvedl.

Hnutí ANO nadále trvá na tom, že spojení protimafiánské a protikorupční policie pod jedno vedení má sloužit k likvidaci nezávislého útvaru, který vedl Robert Šlachta. „ČSSD přebírá odpovědnost za vývoj a osud policie. Myslím, že čas ukáže, jak to skutečně bylo,“ dodal Babiš.

BRAND24


O sporu kvůli policejní reorganizaci čtěte dále:

Policie nebude divizí Agrofertu, řekl Chovanec a podepsal reformu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).