Menu Zavřít

Analýza: Zavedení garantovaného příjmu je v Česku nereálné

25. 7. 2017
Autor: Archiv

Zavedení takzvaného základního nepodmíněného příjmu je pro Česko za současných ekonomických podmínek nereálné. Vyplývá to z analýzy poradenské a auditorské firmy BDO. Základní nepodmíněný příjem spočívá v pravidelné peněžní dávce vyplácené ve stejné výši všem lidem a bez jakýchkoli podmínek. Česko by si nyní mohlo pouze dovolit garantovaný příjem nižší, než je hranice chudoby, plyne z analýzy.

Základní nepodmíněný příjem je jednou z možných odpovědí na vzrůstající objem prací, které místo člověka dokážou provádět autonomní roboti. Jeho pozitivem by bylo zjednodušení administrativně náročného systému sociálního zabezpečení, uvedl Lukáš Hendrych z BDO.

Moderní variantu sociálního zabezpečení nyní podle něj testuje na 2000 občanech Finsko. Prvním státem, který by mohl základní nepodmíněný příjem uvést do praxe, by podle dostupných zpráv měla být Havaj. Švýcaři ho naopak v referendu odmítli.

Základní nepodmíněný příjem dává smysl, pokud jde o ekonomicky vyspělý stát a rozesílaná částka je dobře nastavena. „V případě České republiky by bylo zavedení neefektivní, protože odstranění současného systému sociálního zabezpečení včetně důchodů a nezbytné administrativy by vygenerovalo pro jednoho občana měsíční částku, jež by nemusela dosahovat dnešní minimální mzdy. Je zde vysoká pravděpodobnost, že by dokonce byla pod úrovní životního minima,“ upozornil Hendrych.


Reforma důchodového systému není potřeba. Stačí jen úpravy, tvrdí vládní studie

Ilustrační foto


„Pokud bychom v Česku zrušili všechny sociální dávky i důchody a nahradili je garantovaným příjmem ve stejné výši pro všechny, stačilo by to na 6000 korun měsíčně na osobu, což je zhruba polovina průměrného starobního důchodu,“ vypočetl ekonom Deloitte David Marek.

Podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla je garantovaný příjem utopie, která může vážně ohrozit tržní hospodářství. „Nejsem také zastáncem obav z robotizace,“ dodal Bostl. V Japonsku, které je v tomto ohledu roky napřed i proti USA, se podle něj žádná ze současných obav neprojevila. Naopak se tam projevuje problém demografie, který číhá na celou Evropu. „Pokud tedy chceme posílit náš sociální stát a podpořit životní úroveň obyvatelstva, uvítal bych spíše iniciativu spojenou s reformou sociálního systému v čele s tím penzijním. Robotizace není nepřítel či hrozba. Je to evoluce. Naši předci se stejně tak zbytečně obávali zavedení pásové výroby, dělby práce či vynálezu kola,“ podotkl.

BRAND24

Hlavní otázkou základního nepodmíněného příjmu je, zda dokáže lidi motivovat k práci a zda naopak nerozšíří skupinu občanů, kteří pracovat nechtějí a ve velké míře spoléhají na to, že se o ně stát téměř za každé situace postará. Základní nepodmíněný příjem klade vyšší důraz na osobní zodpovědnost, což může být problémem, dodal Hendrych.

Přečtěte si také:

Průměrná domácnost loni utratila téměř 126 tisíc korun na osobu

Nástupem do důchodu klesne příjem Čechů o 20 procent

Analýza: živnostníci mají nižší penze než zaměstnanci. Na vině jsou menší odvody


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).