Menu Zavřít

Američané zabili dalšího z vůdců Al-Káidy na Arabském poloostrově

23. 6. 2017
Autor: AFP PHOTO / US ARMY /1st Lt. Jason Sweeney/Profimedia.cz

Armáda Spojených států ve čtvrtek oznámila, že v Jemenu zabila dalšího z vůdců teroristické sítě Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP). Abú Chattáb Awlakí zemřel po vzdušném úderu společně se dvěma jinými radikály.

„Awlakí byl vedoucím představitelem odpovědným za plánování a provádění teroristických útoků proti civilistům,“ uvedlo Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

„Měl uvnitř AQAP značný vliv, vazby a přístup k ostatním vůdcům skupiny a byl zapojen do plánování a vedení snah o zhoršení nestability v jižním Jemenu,“ dodalo.

V lednu Spojené státy v Jemenu usmrtily jiného z vůdců AQAP. Abdal Ghaní Rasas zahynul rovněž po vzdušném úderu.

USA považují AQAP za nejnebezpečnější z buněk sítě Al-Káidy. Jemenská odnož má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se i k masakru v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo. Při tomto atentátu islamisté v lednu 2015 zavraždili 12 lidí.

BRAND24

Jemenská válka, která si vyžádala na 10 000 obětí, začala v roce 2014. USA do té doby pomáhaly jemenské vládě v operacích proti AQAP, která měla hlavní stan právě v Jemenu.

O boji s teroristy dále čtěte:

Evropská unie bude financovat africkou protiteroristickou jednotku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).