Menu Zavřít

Altnerův právník: Soud straní ČSSD

22. 4. 2016
Autor: čtk

Zdeněk Altner si stěžuje, že s ním soudy hrají nečistou hru. Jeho advokát Václav Veselý tvrdí, že ve sporu Altner vs. ČSSD, ve kterém jde aktuálně o 337 milionů korun, soudy straní sociální demokracii. A má proto argumenty.

ČSSD poslala Nejvyššímu soudu dovolání, doplnění k tomuto dovolání a Nejvyšší soud zároveň požádala o odklad, aby až do jeho konečného rozhodnutí nemusela oněch zmíněných 337 milionů platit. Nejvyšší soud si poté spis kvůli tomuto předběžnému rozhodnutí vyžádal a Obvodní soud pro Prahu 1 mu ho poslal. Problém tkví v tom, že nepočkal až se k odvolání ČSSD vyjádří Altner a nedal mu ani zákonem zaručenou šedesátidenní lhůtu, aby případně mohl podat dovolání k Nejvyššímu soudu také on (podat ho může i Altner, protože ve sporu nebyl stoprocentně úspěšný).

“[Soudy] porušily zákon a my na ně podáme stížnost. Takto se soudy nemohou v právním státě chovat. Není možné, aby soud jednomu účastníku stranil a druhého stavěl do role prosebníčka, který nemá žádná práva,“ říká Veselý.

Pravdu má v tom, že pro ČSSD je takový postup mimořádně výhodný. Nejvyšší soud může daleko dříve rozhodnout o odkladu vykonatelnosti rozsudku, který straně nařizuje, aby zaplatila Altnerovi 337 milionů korun. A to je pro ČSSD šance, jak se z placení alespoň dočasně vyvléci. „Nepočkali na nás a dostali jsme se kvůli tomu do veliké nevýhody, protože Nejvyšší soud má nyní jejich dvě dovolání a naše vyjádření žádné. Nejvyšší soud nyní určitě rozhodne a pravděpodobně v náš neprospěch, protože se nemůžeme bránit,“ dodává Veselý.

Altner s Veselým navíc ztratili přístup do spisu a nemohou pracovat na svém dovolání, nemohou se vyjádřit k dovolání ČSSD a dokonce jim to podle Veselého brání i v tom, aby na ČSSD podali návrh na exekuci: „Žádal jsem dnes ráno soud, aby my umožnil nahlédnout do spisu, protože protistrana podala včera další část dovolání. Potřebuji si ověřit fakta ve spisu, ale nemohu, soud nám tím znemožňuje hájit naše práva.“

Možná bychom mohli udělat kopii

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná připouští, že „je to komplikované“, když jedna ze stran sporu nemá přístup ke spisu, nicméně dodává, že ho Nejvyšší soud zase vrátí. Na námitku, že Altner a jeho advokát i tak ztratí čas, ve kterém mohli na své věci pracovat, odpovídá: „Je to na místě řešit. Je to trošku mimořádná situace a pokud nám to pan doktor [Veselý] sdělí, tak ještě může být udělána kopie toho spisu. Zatím z ničeho nevyplývalo, že bude [Veselý] podávat dovolání.“

Altner v roce 2000 vysoudil ČSSD Lidový dům, strana mu ale za jeho služby nezaplatila a soud na konci března po letech tahanic rozhodl, že mu i se smluvní pokutou musí poslat na účet 337 milionů korun. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nejdřív sliboval, že se strana pravomocnému rozsudku podrobí, pak ale začal hrát o čas - strana podala dovolání k Nejvyššímu soudu, odmítla Altnerovi zaplatit až do jeho rozhodnutí a snaží se všemi způsoby odvrátit reálnou hrozbu exekuce.


Čtěte dále:

ČSSD začne platit pohledávky Altnerových věřitelů

BRAND24

Altner podal druhý návrh na zablokování peněz ČSSD, soud mu však opět nevyhověl

Lekce z loajality

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).