Menu Zavřít

Vítkovo ovládnutí společnosti Orco posuzuje ÚOHS

4. 8. 2016
Autor: ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat ovládnutí developerské lucemburské společnosti Orco Property Group S.A. skupinou CPI Radovana Vítka. Návrh na schválení transakce úřad dostal tento týden. Změny by měl povolit ještě do konce měsíce.

CPI PROPERTY GROUP S.A. má podle návrhu získat možnost Orco kontrolovat nepřímo. ÚOHS bude posuzovat oblast developmentu a pronájmu nemovitostí. ÚOHS vede pouze zjednodušené řízení, takže by transakci měl schválit bez problémů.

Společnost Orco předloni prošla výraznými změnami ve vedení, strategii i akcionářské struktuře. Akcionáři schválili snížení kapitálu na desetinu a největším akcionářem Orka se stal podnikatel Radovan Vítek. V listopadu 2014 pak skupina zvýšila svůj akciový kapitál na téměř trojnásobek, když dvěma českým investorům prodala nové akcie za celkem 59,2 milionu eur (asi 1,6 miliardy korun). Hned poté představenstvo jmenovalo novým generálním ředitelem Jiřího Dederu, který nahradil Tomáše Salajku.

Podle ekonomické databáze Prodata Orco Property Group ještě v květnu vlastnily z 30 procent Aspley Ventures Ltd., Fetumar Development Limited a Jagapa Limited. Menšinové podíly měly ještě NUKASSO HOLDINGS LIMITED a Gamala Limited. Od počátku června má ale držet 97,31 procenta CPI PROPERTY GROUP S.A.

Společnost Orco vznikla v roce 1991 a je investorem, developerem a správcem nemovitostí v oblasti realit a hotelnictví ve střední Evropě. Firma podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti, ale také na Slovensku a v Chorvatsku.

Vítek koupil i luxusní chorvatské hotely

Miliardář Vítek ovládl luxusní hotely na Hvaru

Chorvatský hotel Amfora z komplexu Sunčani Hvar

Čistá ztráta česko-lucemburské developerské společnosti Orco Property Group v letošním prvním čtvrtletí klesla na 3,7 milionu eur (100 milionů korun) z 6,2 milionu eur před rokem. Celkové příjmy podniku se meziročně propadly o zhruba 28 procent na 2,8 milionu eur. Firma nicméně vykázala provozní zisk 0,8 milionu eur po ztrátě 1,7 milionu eur před rokem.

CPI patří k největším realitním investorům v Česku, kde je zároveň jedním z největších majitelů maloobchodních ploch. Společnosti patří několik nákupních center, například Olympia v Mladé Boleslavi, pražské Quadrio a Galerie Fénix, IGY České Budějovice či jihlavský City Park. Loni také koupila nákupní centrum Futurum v Kolíně.


Dále čtěte:

BRAND24

Boháči chudnou. Výjimkou v regionu jsou Češi

Miliardář Vítek chce obsadit polské pohraničí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).