Menu Zavřít

Úspěch ve zlých časech: hedgeové fondy žáků Stevena Cohena jsou na špičce

2. 4. 2016
Autor: Reuters

Hedgeové fondy mají za sebou mizerný rok. Podle údajů společnosti HFR prodělaly 0,85 procenta, což je nejhorší výsledek od roku 2010. Ani podle další firmy sledující výkonnost fondů - Eurekahedge - nebyl uplynulý rok se zhodnocením 1,56 procenta žádný zázrak.

Na turbulencích na světových burzách, překvapivých krocích centrálních bank nebo propadu komodit se spálila celá řada velkých jmen. Greenlight Capital Davida Einhorna zažil nejhorší rok ve své historii, když přišel o pětinu hodnoty.

Podobný výsledek a rovněž nejhorší v historii potkal předloňskou investiční hvězdu Williama Ackmana a jeho fond Pershing Square Holdings. Pořádnou novoroční kocovinu z první ztráty pak zažili hypoteční specialista Deepak Narula s fondem Metacapital, fond DV Catalyst Davida Warrena nebo například CQS miliardáře Michaela Hintze.

Na vrcholu

Se složitými podmínkami na trzích se naopak dokázali vyrovnat finančníci, kteří prošli školou Stevena Cohena v jeho firmě SAC Capital. Z Cohenových žáků se po odchodu od „mistra“ stávají nové investorské hvězdy. Cohen musel před dvěma lety zavřít SAC Capital, vrátit peníze investorům a zaplatit pokutu 1,8 miliardy dolarů za to, že jeho zaměstnanci zneužívali neveřejné informace při burzovních obchodech. Nyní Cohenova firma Point72 spravuje jen jeho vlastní peníze a prostředky zaměstnanců.

Z Cohenových učedníků si loni nejlépe vedl Gabriel Plotkin, který řídí fond Melvin Capital, jenž zhodnotil své prostředky 47 procenty. Stal se tak v žebříčku agentury Bloomberg druhým nejúspěšnějším fondem minulého roku, který spravuje majetek ve výši nejméně jedné miliardy dolarů.

Před ním se umístil pouze Joseph Edelman, který řídí fond Perceptive Life Sciences investující do biotechnologických společností (viz Mistři světa). V úspěšném tažení navíc pokračuje Plotkin i letos, když v lednu, kdy burzy zažívaly drastické propady, vydělal 2,9 procenta.

Nejlepší hedgeové fondy světa

Sedmatřicetiletý Plotkin není přitom žádnou krysou, která by Cohena opustila ve zlých časech. Vlastní investiční firmu rozjel před dvěma lety s „požehnáním“ a penězi samotného Cohena.

Plotkin není jediným zdatným finančníkem, který prošel SAC Capital. Nejúspěšnějším fondem, který spravuje majetek v rozmezí 250 milionů dolarů až jedna miliarda, je Ping Exceptional Value. Ten řídí Ping Jiang, což je další bývalý obchodník s akciemi v Cohenových službách. Jiang vydělal investorům téměř 40 procent.

Profitovat se podařilo rovněž například Aaronu Cowenovi a jeho firmě Suvretta Capital Management, kterou založil v roce 2011. Zhodnocení za uplynulý rok dosáhlo sedmi procent. Řada Cohenových žáků investuje převážně do akcií, i když právě Jiang investuje kromě akcií rovněž do dluhopisů či měn. Soustředí se zejména na rozvíjející se trhy.

Co je to hedgeový fond?
Jde o fond, který podléhá menší regulaci a za cenu vyššího rizika nabízí vyšší zisky oproti podílovým fondům. Snaží se přinášet výnosy i v době, kdy finanční trhy padají. Oproti podílovým fondům využívá finanční páku, kdy si na investice půjčí peníze, nebo sází na propad cen akcií, komodit nebo například dluhopisů. Za zakladatele moderních hedgeových fondů je považován Alfred Winslow Jones, bývalý redaktor magazínu Fortune. První fond rozjel v roce 1949, přičemž využíval finanční páku i spekulace na propad akcií. Peníze spravoval investorům až do začátku 70. let.

Jiang s Plotkinem tak nepřevzali styl bývalého šéfa, jenž se zaměřoval převážně na rychlé sázky na vývoj amerických titulů. Plotkin se spoléhá více na své modely a pečlivou práci s daty. Zároveň investuje jen s minimem půjčených peněz.

V minulém roce si navíc uměl skvěle vybírat investice, když vsadil na růst akcií internetového kolosu Amazon.com a globálního řetězce rychlého občerstvení McDonald’s. „Akcie, které vybral, překonaly výrazně celý sektor,“ popsal Plotkinův úspěch hlavní analytik společnosti Novus Partners Stan Altshuller.

Výkonnost hedgeových fondů

Daří se však i samotnému Cohenovi. Společnost Point72 zhodnotila investice o 15,5 procenta. Firma je tedy zisková již druhý rok po sobě, když o rok dříve dosáhla impozantního profitu přes 2,5 miliardy dolarů. Zároveň se Cohen dohodl s americkou Komisí pro cenné papíry, že se bude moci vrátit do světa hedgeových fondů a opět spravovat peníze investorům. To je velké Cohenovo vítězství, protože komise mu původně chtěla zákazat činnost do konce života.

Cohen patří mezi investiční legendy. Za poslední dvě dekády dokázal investorům zhodnocovat majetek v průměru o 25 procent ročně. Portfolia, která osobně spravoval, nikdy neskončila ve ztrátě.

Pohled dopředu

Mezi „vládci vesmíru“, jak se hedgeovým manažerům občas přezdívá, se loni nejvíc dařilo zmíněnému Edelmanovi. Jeho fond Perceptive Life Sciences vyrostl o téměř 52 procent. Rok předtím přinesl investorům až dvacetiprocentní zisky.

A jeho recept na úspěch? „Snažím se nezabývat tím, kde byla akcie v minulosti nebo kde jsem mohl začít nakupovat. Vždy se snažím dívat dopředu a přijít s objektivním ohodnocením, kam se může dostat. Řekněme, že jsem začal nakupovat akcii za cenu čtyř dolarů, budu ovšem nakupovat i za dvacet dolarů, pokud to mé budoucí odhady ospravedlní,“ popsal Edelman svou investiční filozofii v rozhovoru pro Bloomberg.

Fond spravující celkem 1,5 miliardy dolarů investuje peníze do biotechnologických firem, což je ošemetná záležitost. Tyto společnosti mohou totiž přinést nadstandardní zisky, ale rovněž i ztráty. Podle Edelmana musí být investor velmi objektivní a schopný změnit své názory, pokud se objeví nové informace. A ty se v souvislosti s těmito firmami objevují poměrně často - vše záleží na průběhu různých fází testů jejich léků.

Z kategorie menších fondů se pak dařilo SPQ Asia Opportunities s téměř 32procentním ziskem. Fond spravující 300 milionů dolarů spekuluje na růst nebo pokles čínských akcií. Evidentně tak dokázal vydělat na loňských turbulencích na čínských burzách, které se pro řadu rivalů staly osudnými.

Čínský „akciový surfař“ vydělal 6200 procent
Zatímco největší investiční „střelci“ ve vyspělých státech jsou rádi za loňské zhodnocení investic o desítky procent, v Číně se hraje zcela jiná liga. Chuang Wej-min, který před dvěma lety založil a spravuje fond Yourong Fund, zhodnotil v minulém roce podle údajů Shenzhen Rongzhi Investment Consultant peníze investorů o neuvěřitelných 6200 procent. To znamená, že původní vložená suma se znásobila třiašedesátkrát. Wej-min úspěšně spekuloval na čínském trhu s futures, což jsou zvláštní cenné papíry, jejichž hodnota se odvíjí od ceny podkladových aktiv, jako jsou akcie nebo například akciové indexy. Famózně přitom odhadl vývoj trhů i jednotlivých akcií. Zároveň byl dostatečně hbitý, protože v první polovině loňského roku sázel na růst čínských burz, které se vyšplhaly na sedmileté maximum. V květnu ale sázku na růst ukončil a začal v druhé polovině června spekulovat na propad, což se rovněž ukázalo jako správné rozhodnutí. V následujících měsících naskakoval a vyskakoval z investičních pozic, až v srpnu udělal rozhodující investici, když vsadil na propad trhů. Během dvou týdnů se klíčový ukazatel šanghajské burzy - index Shanghai Composite - zřítil o 25 procent. „Je to jako surfování. Musíte tančit na hřebenech vln,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Chuang Wej-min. Kromě správného načasování ale Wej-min zřejmě využíval vlastnost futures, která umožňuje spekulace takzvaně pákovat. To znamená, že původní investice má jen zlomek hodnoty podkladových aktiv, jako jsou například akcie. I při malé změně ceny akcií tak investor do futures může hodně vydělat, ale rovněž prodělat. Wej-min dosud vydělává, když výrazně předčí čínské konkurenty. Nejbližší rival čínského investičního mága zhodnotil investice „pouze“ o více než tisíc procent. Pětačtyřicetiletému Wej-minovi se dařilo i na začátku roku, když do 22. ledna zhodnotil vklady investorů o 35 procent. Sázel přitom na propad čínských burz. Opět správně. „Letošní rok nevidím moc optimisticky,“ vyhlásila čínská investiční hvězda. (gal) l

Loni 11. srpna totiž čínská centrální banka devalvovala jüan, což vyvolalo na čínských a světových burzách paniku mezi investory. Výsledkem obrovských výkyvů čínských akcií byl krach více než 700 čínských hedgeových fondů.

Čínská centrální banka nebyla jedinou „zhoubou“ hedgeových fondů. Podobný kousek se povedl švýcarským centrálním bankéřům, kteří překvapivě přestali bránit posilování švýcarského franku. Ten v důsledku toho raketově posílil až o čtyřicet procent vůči euru. Výsledkem byl krach fondu Everest Capital Global, ztráty ovšem utrpěla celá řada dalších investorů.

Hedgeoví mágové prodělali rovněž na spekulacích na růst energií a dalších komodit, akcií či na sázkách na vývoj evropských firemních dluhopisů. „Všechno šlo špatně,“ zhodnotil loňský rok pro list Wall Street Journal Alexander Roepers, zakladatel fondu Atlantic Investment Management, „bylo jen pár míst, kde se dalo schovat.“


Čtěte také:

Americké akcie díky pozitivním údajům stouply, rostly sedmý týden za sebou

BRAND24

Evropské akcie ztratily za první čtvrtletí zhruba osm procent

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).