Menu Zavřít

Ukaž daňové přiznání a podpořím veterány, vyzývá Trumpa milionář

13. 9. 2016
Autor: Joi Ito via wikimedia commons CC BY 2.0

Reid Hoffman, jeden ze zakladatelů profesní sítě LinkedIn, je další postavou ze Silicon Valley, která se hodlá zapojit do předvolebního boje ve Spojených státech. Ve svém vyjádření na webu Medium uvedl, že je ochoten podpořit částkou až 5 milionů dolarů (více než 120 milionů korun) neziskové organizace zabývající se podporou válečných veteránů, pokud republikánský prezidentský kandidát Donald Trump zveřejní své daňové přiznání před poslední předvolební debatou.

Američan, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na 3,8 miliardy dolarů (přes 90 miliard korun), ve svém postu navázal na nedávnou crowdfundingovou výzvu veterána americké Námořní pěchoty Petea Kiernena. Šestadvacetiletý veterán z Afghánistánu vyzval Trumpa ke zveřejnění daňového přiznání prostřednictvím sbírky na serveru Crowdpac.com. Pokud Trump dodá přiznání před poslední prezidentskou superdebatou, dá všechny vybrané peníze ve prospěch deseti neziskových organizací, jež se zabývají podporou válečných veteránů a jejich rodin.

S odkazem na Trumpova častá a hlasitá vyjádření na podporu veteránů nyní Hoffman ve svém příspěvku na síti Medium uvedl, že pokud Kiernan dosáhne základního cíle ve výši 25 tisíc dolarů, poskytne navíc pětinásobek vybrané částky, a to až do výše 5 milionů dolarů. Pokud tedy Kiernenova výzva nashromáždí alespoň 1 milion dolarů, dosáhne Hoffmanův příspěvek maximální částky. Momentálně je ve sbírce vybráno téměř 66 tisíc dolarů (více než 1,6 milionu korun).

Trumpovy sliby zůstávají nenaplněné

Miliardář Hoffman rovněž odkázal na rok 2012, kdy Donald Trump nazval prezidenta Barracka Obamu „nejméně transparentním prezidentem v historii země“ a nabídl 5 milionů dolarů pro charitativní organizace, pokud Obama zveřejní dokumenty prokazující jeho způsobilost vykonávat úřad prezidenta Spojených států. Obama tehdy na jeho výzvu nereagoval.

Hoffman také ve svém příspěvku připomněl některá Trumpova vyjádření, ve kterých slíbil, že svá daňová přiznání rád zveřejní. „Pokud Trump své závazky vůči americkému lidu neustále odkládá, musíme mu ukázat, jak si odpovědnosti a transparentnosti vážíme. Jedním ze způsobů, jak tak učinit, je právě podpora Kiernanovy kampaně,“ stojí v Hoffmanově příspěvku.

Kandidátka demokratické strany Hillary Clintonová odevzdala svá daňová přiznání za roky 2007 až 2015 již dříve, a to společně se svým manželem a bývalým prezidentem USA Billem Clintonem. Za rok 2015 si pár vydělal téměř 28 milionů dolarů (více než 670 milionů korun). Údaje za léta před rokem 2007 zveřejnila již v roce 2008, kdy se o prezidentský úřad ucházela poprvé, avšak proti Barracku Obamovi nezískala demokratickou nominaci.

Trump pohromou pro inovace

Hoffman není zdaleka jedinou významnou postavou v Silicon Valley, jež se zapojila pro vrcholící předvolební kampaně. Naposledy tak minulý pátek učinil jeden ze zakladatelů sociální sítě Facebook Dustin Moskowitz. Ten ve svém postu rovněž na síti Medium uvedl, že podpoří částkou 20 milionů dolarů demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Mezi její podporovatele se již dříve zařadili například provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová či inovátor a zakladatel automobilky Tesla Elon Musk.

V polovině července se pak více než stovka technologických lídrů podepsala pod otevřený dopis, ve kterém označila Trumpa za „pohromu pro inovace“. Mezi podepsanými jsou například spoluzakladatel sociální sítě Twitter Ev Williams, výkonný ředitel cloudové společnosti Box či zakladatel firmy rizikového kapitálu Vinod Khosla.

Jen hrstka významných postav v americké technologické líhni vyjádřila veřejně podporu Donaldu Trumpovi. Je mezi nimi například člen představenstva společnosti Facebook a spoluzakladatel platební platformy PayPal Peter Thiel, jenž tak učinil na červencovém sjezdu republikánské strany.


Dále čtěte:

Amerika má problém. Co když Clintonová odstoupí?

Clintonová ruší předvolební program, má zápal plic

BRAND24

Víc vojáků, lodí a raket. Trump chce po svém zvolení posílit armádu

Clintonová je jasná favoritka, i díky vysokoškolákům, ukázal průzkum


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).