Menu Zavřít

Uhlobaron Tykač ovládne Severní energetickou

13. 5. 2016
Autor: čtk

Podnikatel Pavel Tykač získá prostřednictvím lucemburské firmy Haltixar výlučnou kontrolu nad těžařskou firmou Severní energetická. Spojení obou společností povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Tykač ovládá skupinu Czech Coal Group. Severní energetická provozuje například hnědouhelný povrchový lom ČSA, úpravnu hnědého uhlí v Komořanech a elektrárnu Chvaletice. Tykač chce spojit Czech Coal Group a Severní energetickou do jedné skupiny.

„Spojení do jedné skupiny umožní lépe čelit nepříznivé situaci na energetickém trhu. Abychom obstáli, bude třeba významně racionalizovat provoz jednotlivých společností,“ uvedl Tykač v reakci na rozhodnutí ÚOHS.

Poté, co Tykač získal podíly od dvou dosavadních spolumajitelů Tomáše Fohlera a Jana Dienstla, kontroluje nyní sto procent Severní energetické. „Zatímco Tomáš Fohler se rozhodl ukončit své aktivity v oblasti hnědouhelné energetiky, s Janem Dienstlem jsem se dohodl na pokračování spolupráce. Získá také podíl na celé skupině,“ popsal Tykač.

Nakolik se změny dotknou samotných zaměstnanců ve společnostech, se bude podle mluvčího Tykače Jana Chudomela teprve řešit. „Na plánu jsou jednání s odbory,“ řekl Chudomel. Během několika týdnů by také mělo být jasné, jak se bude nově vytvořená skupina jmenovat a jak velký podíl v ní bude mít Dienstl. Na dosavadních plánech Severní energetické těžit na lomu ČSA zhruba do roku 2022 se podle Chudomela nic nemění.

Přečtěte si rozhovor týdeníku Euro s Petrem Pauknerem:

Petr Paukner: OKD? Nekoupíme, zachráníme

Petr Paukner

Kromě dosavadního majetku Severní energetické bude v téže skupině také důl Vršany, obslužná společnost Coal Services a další firmy orientující se na specifické potřeby v rámci hnědouhelné energetiky.

Severní energetická nedávno oznámila, že chce prodat svůj podíl v mosteckém hipodromu. Dražba 57,5 procenta akcií, jejichž odhadní cena je 15 milionů korun, se uskuteční na konci května.

Antimonopolní úřad se ve správním řízení zabýval zejména oblastmi dodávek hnědého uhlí, výroby a velkoobchodních dodávek elektrické energie, obchodu s elektřinou či výroby a dodávek tepelné energie. Právě v těchto sférách se totiž aktivity Czech Coal Group a Severní energetické překrývají nebo na sebe navazují.

Nakonec úřad podle předsedy Petra Rafaje dospěl k závěru, že posuzované spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích.


Čtěte dále:

Mládek: Mostecký důl Centrum by mohl převzít stát

BRAND24

Mládek dostal podruhé v řadě anticenu Ropák roku

Kellner s Křetínským kupují doly a elektrárny Vattenfallu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).