Menu Zavřít

Mocenský boj v Tata Group: indický gigant odstřelil ředitele

25. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Představenstvo Tata Sons, mateřského holdingu koncernu Tata Group, v pondělí nečekaně odvolalo svého výkonného ředitele Cyruse Mistryho. V čele největší společnosti na indickém subkontinentu jej dočasně nahradil jeho předchůdce Ratan Tata. Řádného nástupcem má holding představit v horizontu čtyř měsíců.

Nečekané odvolání manažera, jenž vedl společnost od roku 2012, vyvolalo v indickém korporátním prostředí velký rozruch. Představenstvo neuvedlo ke svému rozhodnutí žádný důvod. Podle zdrojů magazínu Forbes jde však o vyvrcholení situace, jež ve vedení holdingu zrála již delší dobu. Zejména napjaté byly údajně právě vztahy mezi Mistrym a jeho někdejším mentorem Ratanen Tatou.

Neposlušné dítě

Osmačtyřicetiletý Cyrus Mistry působil v čele Tata Group od roku 2012, kdy byl do funkce jednomyslně a za velké podpory odcházejícího šéfa Ratana Taty zvolen. Stal se tak prvním ředitelem koncernu mimo pokrevní linii Jamsetjiho Taty, jenž jej založil v roce 1868. Sám Ratan Tata tehdy sice odstoupil z čela koncernu, nicméně ponechal si místo v představenstvu i vedoucí pozici v rodinných trustech, které dohromady ovládají téměř dvoutřetinový podíl v Tata Sons, a tedy i v Tata Group. A právě z pozice investora se již během prvních měsíců po odchodu začal se svým nástupcem rozcházet.

Mistrymu bylo podle deníku Economic Times vyčítáno mimo jiné to, že neposkytoval akcionářům dostatečně detailní informace o svých vizích a činil zásadní rozhodnutí bez jejich souhlasu. Posledním takovým krokem, pro nějž Mistry nehledal posvěcení od hlavních podílníků, byla červnová akvizice solárních farem za 1,4 miliardy dolarů (34,7 miliardy korun) od společnosti Welspun. „Takový postup je v Bombay House (sídlo holdingu - pozn. red.) naprosto bezprecedentní,“ říká interní zdroj z Tata Group pro Economic Times.

Snaha o dvojí vedení

Hlavním ohniskem sporů mezi oběma manažery však byly personální otázky. Vše začalo v roce 2014, kdy Mistry odvolal Tatova chráněnce Raymonda Bicksona z vedení Indian Hotels, jedné z dceřiných společností Tata Group, a na jeho místo jmenoval Rakeshe Sarnu. Toho pak ve funkci drželi i přes množící se stížnosti na jeho počínání, což propast mezi ním a jeho předchůdcem ještě prohlubovalo. „Lidé, které Mistry dosazoval do funkcí, nebyli inspirativními lídry, nýbrž pouze individualitami,“ poukazuje na údajné špatné personální schopnosti odvolaného ředitele bývalý člen vedení dceřiné Tata Motors.

Další olej do ohně přilil Mistry založením sekundárního výkonného orgánu, což si mnozí v představenstvu holdingu vyložili jako snahu o vytvoření paralelního mocenského centra. Mnoho z členů nové „Výkonné rady“ přitom mělo jen minimální zkušenosti s vedením velkého podniku. Velké kritice pak Mistry čelil také kvůli tomu, že se navzdory zvyklostem a interním požadavkům holdingu odmítl vzdát svého irského občanství.

Překvapení pro všechny

Odvolání Mistryho z čela korporace je překvapivým tahem i přes to, že jasné kroky vedoucí k oslabení jeho pozice učinili akcionáři již dříve. Koncem srpna například došlo k výrazné obměně představenstva. Do vedení korporace s aktuální tržní hodnotou 125 miliard dolarů (3,1 bilionu korun) byli jmenováni miliardář Ajay Piramal, průmyslník Venu Srinivasan a ředitel indické divize investiční firmy Bain Capital Amit Chandra. Všichni tři mají přitom podle Forbesu blízko ke staronovému řediteli Ratanu Tatovi. Se samotným Mistrym jakožto předsedou představenstva však jejich jmenování nikdo nekonzultoval.

Během svého čtyřletého působení v čele Tata Group se Mistry musel vypořádat se složitou situací na trhu. Kvůli ztrátě profitability zbavil společnost některých aktiv ve výrobě oceli či hotelnictví a pod tlakem levných exportů z Číny v poslední době podle CNN vyjednával o úplném stažení ocelářského byznysu z Velké Británie. I přesto však zpráva o jeho odvolání zapůsobila na trhy spíše negativně a akciím firem sdružených v holdingu předpovídají analytici spíše pokles.

Dále čtěte:

Exportéři vidí největší příležitost v Německu. Roste zájem o Indii

BRAND24

GM zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 2,8 miliardy dolarů. Letošní zisky by mohly být rekordní

Tržby hutních firem klesly pod 200 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).