Menu Zavřít

Krúpa vyzval majitele OKD, aby ho zvolil do dozorčí rady

18. 4. 2016
Autor: rasch jan/euro

Slovenský miliardář Pavol Krúpa vyzval skupinu Ad Hoc Group (AHG), aby ho zvolila do dozorčí rady černouhelné OKD. V dopise, který Krúpova Arca adresovala mluvčímu AHG Romanovi Paříkovi, Krúpa mimo jiné vybízí k zapojení skupiny Arca do restrukturalizace OKD.

Arca je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), majitele OKD. Podle svého vyjádření má ve firmě 3,44 procenta, dalším objemem akcií disponuje v rámci spřízněných firem. Přesný objem těchto akcií s odkazem na strategické důvody prezentovat nechce.

„Skupina Arca má zájem jednat o budoucnosti a dalším směřování firmy OKD se záměrem jejího ozdravení. Věřím, že zastáváme shodný cíl, tedy nalezení vhodného řešení pro současný komplikovaný stav a fungování společnosti OKD,“ uvádí Krúpa v dopise, jehož znění má ČTK k dispozici.

Pařík ČTK řekl, že návrh předá do Londýna fondům skupiny AHG. Skupinu, která v ČR působí pod souhrnným názvem AHG, tvoří tři nadnárodní investiční společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC. „Návrh je bohužel opět v češtině a znovu adresován mě. Přitom jsem již několikrát prostřednictvím mluvčí Barbory Hanákové Arca Capital žádal, aby pan Krúpa směřoval své nabídky přímo do Londýna,“ dodal Pařík.

AHG žádá účast státu

Krúpa minulou středu nabídl AHG, že od ní OKD koupí. AHG uvedla, že mu OKD neprodá, dokud ji nestabilizuje ve spolupráci s vládou. Dodala, že k nabídce je připravena se vrátit po skončení jednání se státem.

V sobotu AHG uvedla, že součástí návrhu na reorganizaci OKD, který předložila v březnu vládě, je účast státu ve výši čtyř miliard Kč výměnou za akciový podíl. Skupina dále navrhla státu, že odepíše 420 milionů eur (11,3 miliardy korun) dluhu a dodá do firmy hotovost 35 milionů eur (956 milionů korun) až do doby stabilizace OKD.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale v neděli v České televizi zopakoval, že vyžadovaná státní pomoc by byla větší. „Z našich vlastních výpočtů, když nám to předložili, vycházelo, že stát za to zaplatí v budoucnu 15 až 19 miliard bez záruky, že toto číslo je konečné, zejména pokud by se tam ukázaly nějaké skryté závazky nebo by pokračoval pokles ceny uhlí,“ uvedl. Dodal, že šance, že se stát s AHG dohodne, klesla. Podotkl, že jsou ale stále otevřeny všechny varianty řešení, tj. dohoda s AHG, insolvence OKD či bezplatný odprodej akcií OKD státu.

Dozorčí rada OKD je nyní čtyřčlenná. Členem je mimo jiné předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Předsedou je Luboš Řežábek.

Čtěte dále:

Miliardář Krúpa chce se svou skupinou Arca Capital koupit OKD

BRAND24

Miliardář Paukner: Jsme schopni se s Krúpou bavit o OKD

Zeman: Nejvhodnějším řešením pro OKD by bylo znárodnění

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).