Menu Zavřít

Jste chudí? Chovejte slepice! radí nejbohatší muž planety

9. 1. 2017
Autor: Redakce

Zakladatele Microsoftu Billa Gatese trápí vysoký počet lidí, kteří se v rozvojových zemích potýkají s extrémní chudobou.

Na blogu Gatesnotes, kam pravidelně přispívá, se nyní nejbohatší muž světa svěřil, jak hodlá vyřešit problém lidí živořících v těch nejnuznějších podmínkách s příjmem pohybujícím se kolem dvou dolarů za den. Těch je podle Gatese v současnosti na celém světě téměř jedna miliarda.

A co tedy radí? Chov slepic, který podle něj přináší spoustu užitečných bonusů. V první řadě je především snadnou a levnou záležitostí. Některé druhy podle něj sežerou téměř vše, na co přijdou. To pak spolu s úspornou stavbou jednoduchého kurníku a levného očkování minimalizuje náklady.

Kuřecí cesta z chudoby

„Neexistuje investice s větším procentem návratnosti,“ tvrdí Gates s tím, že podle jeho výpočtů můžete již po třech měsících z počátečního počtu pěti slepic namnožit celých čtyřicet kusů.

S výkupní cenou pěti dolarů za kus, která je dle Gatesových zjištění běžná, se například v západní Africe dostanete na roční příjem, který se pohybuje nad hranicí tisíce dolarů, tedy o tři sta dolarů výše než je oficiálně udávaná hranice pro extrémní chudobu.

 Bill Gates

Kuřata by podle Gatese mohla pomoci vyřešit chudobu v rozvojových zemích

Kromě toho může vlastnictví kuřat v rozvojových zemích významnou měrou přispět ke kvalitní výživě dětí. Právě tam chce Bill Gates se svou nadací kuřata rozdávat. „Naším cílem je zvýšit procento rodin, které v západní Africe chovají kuřata z pěti na 30 procent,“ uvedl Gates pro časopis Forbes během letošní konference, kterou zmíněné médium věnuje tématu filantropie bohatých. Nadace manželů Gatesových pro tyto účely vyčlenila celkem 400 milionů dolarů a deklarovaného cíle chce v regionu dosáhnout do pěti let.

Zakladatel Microsoftu Bill Gates je svou citlivostí na světové sociální a humanitární problémy proslulý. Nadace, kterou vede se svou ženou Melindou, věnuje každoročně na charitativní účely miliony dolarů. Před nějakou dobou si Gates na svém blogu postěžoval, jak ho trápí, že miliony lidí ve třetím světě stále ještě žijí bez žárovek a to více než sto let po jejich vynalezení.

BRAND24


Přečtěte si o domě, kde v současnosti zakladatel Microsoftu žije

9 neuvěřitelných faktů o domě miliardáře Billa Gatese

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).