Menu Zavřít

Do Strnadovy opravny letadel Job Air Technic vstoupili slovenští miliardáři

26. 7. 2017
Autor: ČTK

Czechoslovak Group Jaroslava Strnada pouští do svého byznysu se servisem letadel nové investory. Polovinu firmy odevzdal slovenským podnikatelům Alexejovi Beljajevovi a Michalovi Lazarovi.

Optifin Invest slovenských miliardářů je spoluvlastníkem společnosti JOB AIR Technic, a to prostřednictvím společnosti Integra Capital, kde mají Czechoslovak Group a Optifin Invest poloviční podíl. Skupina Jaroslava Strnada firmu sídlící na letišti Mošnov převzala loni v srpnu v rámci restrukturalizace.

„Co se týče společného angažmá v záchraně leteckých opraven Job Air Technic, pro obě skupiny se jednalo o atraktivní projekt v oblasti služeb pro civilní letectví,“ potvrdil webu Euro.cz spojení mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Job Air se zabývá především opravami letadel Boeing 737 a Airbus A320. Firma se dostala do problémů poté, co ji Česká exportní banka poslala kvůli milionovým dluhům do konkurzu.

Firma v říjnu 2015 získala soudní povolení k reorganizaci. S věřiteli se dohodla na splacení dluhů ve výši 800 milionů korun. Bývalý majitel - kontroverzní podnikatel Daneš Zátorský - neměl na výběr a kvůli podmínce věřitelů firmu prodal Czechoslovak Group.


O Strnadovi čtěte víc:

Zbrojař v úzkých. O Strnadovu firmu se zajímá NBÚ

 Jaroslav Strnad


Nový majitel mošnovské letecké opravny loni v prosinci předložil úřadům dokument, podle kterého hodlá do podniku nalít investiční pomoc. Kromě splácení dluhů chce postavit novou halu. To vytvoří 240 pracovních míst.

V případě Job Air Technic jde v pořadí již o třetí společnost, kterou Strnad, Beljajev a Lazar vlastní. Už od roku 2014 mají společnou firmu na výrobu brzdových systémů pro kolejová vozidla Dako CZ. Loni zase spojily síly v hutnické fabrice ZTS Metalurg se sídlem v Dubnici nad Váhom, která vyrábí komponenty pro železniční a zbrojní průmysl.

BRAND24

Stále aktuálním zůstává také vstup Jaroslava Strnada do popradského výrobce nákladních vagónů Tatravagónka. Dlouho avizovaná akvizice se navzdory potvrzení jednání firem pořád neuzavřela.

Čtěte také:

Zbrojař Strnad letadla neumí. Po „tučkách“ se zbavil i migů

Proč Trump odmítá Zemana? Prý i kvůli vývozu českých zbraní

Tržby Strnadovy Czechoslovak Group loni vzrostly o 39 procent na 6,6 miliardy

Za obchody se zbrojařem Strnadem půjdou před soud, připravuje se obžaloba

Tatra zvažuje výstavbu nové továrny v Arménii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).