Menu Zavřít

Aktivisté protestují v dole Křetínského a Kellnera

14. 5. 2016
Autor: Stefan Fussan, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Asi 1500 lidí obsadilo v pátek odpoledne německý hnědouhelný důl Welzow-Jih, který nedávno získal český Energetický a průmyslový holding (EPH). Protest, kterým aktivisté dávají najevo nevůli s používáním fosilních paliv, by měl trvat celý víkend.

Práce na povrchovém dole podle mluvčího Vattenfallu, od něhož EPH východoněmecké hnědouhelné doly převzal, přestaly podle plánu v poledne. Firma se zatím k vyklizení dolu nechystá, spoléhá podle mluvčího na policii.

Čtveřice demonstrujících dnes pomocí betonové bariéry zablokovala i dráhu, která spojuje další důl Jänschwalde s elektrárnou Schwarze Pumpe. Pokud by přerušení spojení trvalo déle, mohlo by to podle mluvčího Vattenfallu narušit dodávky energie.

Policejní mluvčí podle agentury DPA uvedla, že se policisté zatím k žádnému zákroku proti demonstrujícím nechystají.

EPH v konsorciu s finanční skupinou PPF Investments získal v dubnu od Vattenfallu doly Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde, elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf. Akvizice podléhá schválení ze strany švédské vlády a další obvyklé regulaci. Dokončení transakce se očekává ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Přečtěte si o převzetí německých dolů a elektráren:

Kellner s Křetínským kupují doly a elektrárny Vattenfallu

Daniel Křetínský

Čtěte dále:

Křetínský stopnul vstup na burzu

BRAND24

Komárek se Šmejcem vstupují do největší italské loterie

Uhlobaron Tykač ovládne Severní energetickou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).