Menu Zavřít

5 nejbohatších žen, kterým jmění vydělaly technologie

15. 8. 2016
Autor: Max Morse, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Mezi stovkou nejbohatších lidí planety v technologickém sektoru je pouze pět žen. Čtyři z nich jsou podnikatelky, jedna štědře placená členka managementu. Dohromady vlastní 18,1 miliardy dolarů.

1. Čou Čchün-fej (6,4 miliardy dolarů)

Vůbec nejbohatší žena bydlí v Hongkongu. Jejích 6,4 miliardy dolarů svým majetkem překonává jen 32 mužů. Vlastní většinový podíl ve společnosti Lens Technology, předním výrobci displejů pro mobilní telefony a tablety, které dodává Applu nebo Samsungu.

Čou Čchün-fej (46) je ztělesněním amerického snu v nejlidnatější zemi světa. Vyrostla v chudém zemědělském prostředí v Číně a školu ukončila v patnácti letech. V roce 1993 založila první byznys – malou rodinnou firmu, která vyráběla součástky do hodinek. Lens Technology spoluzaložila o deset let později a spolu se svým manželem firmu řídí dodnes. Zaměstnává 60 tisíc lidí.

Zhou Qunfei (Zdroj: Forbes) Čou Čchün-fej (Zdroj: Forbes)

2. Denise Coatesová (3,8 miliardy dolarů)

Zakladatelka britské online sázkovky Bet365 si na její vznik v roce 2001 půjčila 15 milionů liber od banky RBS. Tato sázka se jí dokonale vrátila - jen loni vydělala téměř miliardu dolarů. Bet365, kde jí patří poloviční podíl, je dnes jednou z největších sázkovek na světě.

Coatesová (48) je nepochybně nejúspěšnější byznysmenkou ve Velké Británii. Spolu se svým bratrem Bet365 řídí v roli výkonné ředitelky. Rodačka ze Stoke, kde Bet365 podporuje tamní fotbalový klub, začínala jako pokladní u svého otce, který vlastnil několik sázkových obchodů. Absolventka ekonometrie prý za svůj celoživotní úspěch vděčí tvrdé dřině – podle listu Guardian pracuje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Denise Coatesová (Zdroj: Independent) Denise Coatesová (Zdroj: Independent)

3. Ying Lam Waiová (3 miliardy dolarů)

Podobně jako Čou Čchün-fej také tato žena z Hongkongu vděčí za své bohatství výrobě displejů pro telefony – v jejím případě pro Apple. Patří jí 49 procent v Biel Crystal Manufactory, kde zbytek společnosti ovládá její manžel a výkonný ředitel Kin-man Yeung. Společnost v Číně zaměstnává sto tisíc lidí. O jejím majetku se svět dozvěděl teprve loni – v žebříčku je proto novou tváří.

4. Judy Faulknerová (2,7 miliardy dolarů)

Američanka Judy Faulknerová (73) je pionýrka v oboru zdravotnického softwaru. Společnost Epic Systems založila v roce 1979 a dnes její software shromažďuje zdravotní informace o více než polovině Američanů. Odhaduje se, že ve firmě v současnosti drží třetinu a zároveň je Faulknerová výkonnou ředitelkou. K činnosti firmy údajně nikdy nevyužila cizí kapitál.

Judy Faulknerová (Zdroj: Forbes) Judy Faulknerová (Zdroj: Forbes)

5. Meg Whitmanová (2,2 miliardy dolarů)

Jako jediná z uvedené pětice zbohatla, aniž by nějakou firmu vlastnila. Momentálně šéfuje Hewlett Packard Enterprise, která vznikla v roce 2015 po rozdělení Hewlett-Packard. Nejvíce ovšem proslula jako šéfka eBay, kde strávila deset let. Během nich vytvořila z firmy s 30 zaměstnanci úspěšný podnik s 15 tisíci pracovníky. Je aktivní rovněž politicky, v roce 2010 vyhrála republikánské primárky ve volbách na guvernérku Kalifornie, nakonec však byla poražena demokratickým protivníkem.

BRAND24

Meg Whitman (Autor: Max Morse, CC BY 2.0, Wikimedia Commons) Meg Whitmanová (Autor: Max Morse, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Seznam úspěšných žen přinesl server Forbes.

Víte, kdo byl nejbohatším člověkem všech dob?

10 nejbohatších lidí historie: Gatese mezi nimi nenajdete

John D. Rockefeller (Autor: Howcheng, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Čtěte dále:

Miliardářů rekordně přibylo. Nejčastěji díky dědictví

Miliardy už nestačí. Blíží se doba dolarových bilionářů

Další světoví miliardáři dají majetek na charitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).