Menu Zavřít

Za zářijovou nehodou rakety SpaceX stojí potíže s tankováním

29. 10. 2016
Autor: čtk

Nejpravděpodobnější příčinou zářijové exploze rakety Falcon 9 americké soukromé vesmírné společnosti SpaceX byla závada tankovacího systému. SpaceX to oznámila s tím, že zatím to ale nebylo zcela potvrzeno, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

Firma v prohlášení uvedla, že zkoušky ukázaly na to, že heliový zásobník uvnitř rakety může prasknout v souvislosti se způsobem jeho naplnění.

Falcon 9 explodoval 1. září při statických testech tři dny před plánovaným startem. Výbuch zničil jak raketový nosič, tak i satelit, který měla raketa dopravit na oběžnou dráhu.

SpaceX po nehodě další lety až do objasnění incidentu pozastavila. Firma nyní pracuje na novém způsobu tankování helia a věří, že starty obnoví před koncem letošního roku. Reuters poznamenal, že helium slouží k natlakování systémů s tekutým kyslíkem.

Raketa Falcon 9 explodovala na Mysu Canaveral i loni v červnu, kdy měla na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Příčinou byl patrně únik hélia. Experti následně strávili odstraňováním problémů několik měsíců.

Dále čtěte:

Čtyři kroky ke kolonizaci Marsu. Musk představil plán

BRAND24

Kosmonauty při cestě na Mars zabaví virtuální realita

Giganti ze Silicon Valley uzavřeli partnerství pro vývoj umělé inteligence


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).