Menu Zavřít

Výroba krve: britští vědci oznámili průlom

28. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Akademici v univerzity v Bristolu údajně přišli na to, jak syntetizovat červené krvinky ve velkém. Británie by měla transfuze syntetické krve otestovat už letos. Její využíti se zpočátku pravděpodobně zaměří na vzácnější krevní skupiny.

V USA podle odhadů potřebuje krevní transfuzi každou minutu v průměru 30 lidí. Vhodné krve je ale permanentní nedostatek a její přísun je závislý na dobročinnosti dárců. O to více to platí v případě, že jste nositelem některé ze vzácnějších krevních skupin.

Odpovědí by mohlo v budoucnu být využití syntetické krve. Tu se již vědcům v laboratorních podmínkách vyrobit podařilo, avšak pouze v mizivém množství na to, aby mohla být metoda využívána i masově.


Přečtěte si, proč se o krev zajímají miliardáři:

Novodobí upíři. Technologická elita baží po mladé krvi

krevní plazma


S průlomem nyní přišli vědci z univerzity v britském Bristolu. Údajně objevili způsob, jak krev syntetizovat ve velkém a neomezeně. Vědcům se během experimentů podle webu Iflscience podařilo kmenové buňky červených krvinek uvěznit v jejich nedospělém stádiu a učinit je „nesmrtelnými“. Z nich pak krev kultivují, údajně jí vytvořili už litry.

Objev by dle technologického webu Endgadget mohl otevřít cestu k masové produkci syntetické krve. I tak by se ale měla zpočátku zaměřovat především na jedince s méně častými krevními skupinami, pro které může být nalezení vhodného dárce problém. Británie podle informací serveru chce v rámci systému veřejného zdravotnictví otestovat první transfuze uměle vyšlechtěné krve již letos.

BRAND24


Ze světa vědy a technologií čtěte více:

Indičtí senioři využívají profesionální vnoučata. Pro Čechy zatím nepředstavitelné

Fenomenální paměť natrénujete za 6 týdnů, ujišťují neurovědci

Paměť lze natrénovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).