Menu Zavřít

Virtuální realita jako součást života. Facebook představil nový Oculus

7. 10. 2016
Autor: ČTK

Technologická společnost Facebook představila novou sérii zařízení pro virtuální realitu Oculus. Novinkou je zejména dotyková simulace hmatu ruky. Uživatel se už ve virtuálním prostoru nemusí pohybovat s kontrolerem.

Nový produkt představil Facebook na technologické konferenci v San Jose. Oculus Connect, kterou Facebook koupil v roce 2014 za 2 miliardy dolarů, představila novou řadu sady Oculus Rift, která se na pulty prodejen dostane v prosinci v ceně 199 dolarů.

Hlavním pokrokem je zvýšení komfortu. Dosud musel uživatel kromě speciální helmy nosit také sluchátka a ovládací konzole v rukou. Nově jsou zvuková zařízení zakomponována přímo v helmě a místo kontroleru má uživatel na rukou speciální senzory.

Míru propojení s reálným světem prezentoval na konferenci přímo majitel Facebooku Marc Zuckerberg. V reálném čase se přenesl do svého domova, kde přivolal svou manželku a psa a udělal si s nimi fotografii, kterou později zavěsil na Facebook zeď.

Oculus slibuje další investice do vývoje ve výši 250 milionů dolarů. Zařízení už dnes umožňuje člověku přenést se do realistického 3D prostoru. Díky senzorům v něm může chodit, gyroskop reaguje na pohyby hlavy nebo sklánění postavy.

BRAND24

Kromě herního průmyslu mají zařízení pro virtuální realitu široké uplatnění třeba při studiu chirurgů či výcviku pilotů. Oculus vznikl jako startup v roce 2012. Nyní jsou jeho hlavními konkurenty přístroje HTC Vive a PlayStation VR.


Čtěte také:

Facebook vyvíjí 360stupňovou kameru, prodávat ji ale nebude

Virtuální svět pro každého. Odvětví se má demokratizovat

Rozkvétá Fuchsia. Google chystá nový operační systém

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).