Menu Zavřít

Ukrajina chce obřího Antonova. Zaplatit ho mají Číňané

7. 9. 2016
Autor: Jiří Červenka

Ukrajina doufá, že se jí podaří přilákat z Číny investici v objemu až 500 milionů dolarů (12 miliard korun), aby mohla dokončit modernizovanou verzi největšího letadla na světě Antonov An-225 Mrija. Agentuře Reuters to řekl prezident společnosti Antonov Oleksandr Kocjuba.

Antonov An-225 je nákladní letadlo navržené jako součást vesmírného programu bývalého Sovětského svazu. Jediný dokončený letoun je stále v provozu, na vzdálenost 4000 kilometrů může přepravit až 250 tun nákladu.

Práce na výrobě druhého letadla začaly v roce 1988, kdy byl uveden do provozu první letoun, nikdy ale nebyly dokončeny. Antonov ale nyní našel potenciálního investora, kterým je společnost Aerospace Industry Corporation of China (AICC).

BRAND24

Kocjuba však upozornil, že dokončení letadla může trvat zhruba pět let od podpisu dohody oběma stranami. Obě společnosti podepsaly v srpnu dohodu o spolupráci, podle které by letadla Antonov mohla být společně vyráběna v Číně.

„Druhá kopie letadla Mrija bude dokončena zde, v Kyjevě, a může stát až 500 milionů dolarů, v závislosti na instalovaném zařízení,“ uvedl Kocjuba. Budoucí spolupráce s čínskou firmou bude podle něj záviset na úspěšném dokončení letadla.


Antonov se nedávno objevil také v Praze. Prohlédněte si exkluzivní fotografie:

Obrazem: létající kolos z Ukrajiny přistál v Praze

Antonov An-225 Mrija v Praze

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).