Menu Zavřít

Uber začne bodovat řidiče a dávat jim „vysvědčení“

30. 6. 2016
Autor: Alexander Torrenegra via Wikimedia Commons; CC BY 2.0

Alternativní taxislužba vyvinula technologii, která má zajistit větší bezpečí zákazníků. Součástí aplikace bude monitorování senzorů ve smartphonech řidičů, které tak zkontroluje jejich chování na silnicích. Kritikům vadí přílišný zásah do soukromí.

Uber začne s testováním nového nástroje ve dvanácti amerických městech, včetně tří největších – New Yorku, Los Angeles a Chicaga. Po každé jízdě se řidiči budou moci ihned podívat na to, jak si vedli. Součástí jejich „vysvědčení“ bude bodování zrychlování i brzdění a také mapa, která jim bude ukazovat, na jakých místech se dopustili případných přestupků.

V dalších městech pak bude Uber pomocí gyroskopu kontrolovat i to, jestli řidiči během jízdy s telefonem nemanipulují, tedy zda s ním netelefonují nebo dokonce nepíší zprávy.

Zásah do soukromí?

Zavedení nové kontrolní mechaniky přiživuje kritiku Uberu ohledně přílišného zasahování do soukromí řidičů. Ti však schválením obchodním podmínek souhlasí s tím, že mohou být prostřednictvím smartphonu sledováni. Přesto se objevují otázky, kam až může Uber zajít, vzhledem k faktu, že řidiči nejsou jeho přímými zaměstnanci. Už dříve společnost čelila obvinění, že sleduje další pohyb cestujících po vystoupení z auta.

Hlavním důvodem implementace nového nástroje je podle společnosti snaha pomoci řidičům ke zlepšování a poskytnutí zpětné vazby. Tu dosud obstarávalo hodnocení od zákazníků, kteří po každé jízdě zhodnotili její průběh na pětihvězdičkové stupnici. Užití senzoru by mělo být přesnější.

„Jediné důvody, proč lidé dávají slabší hodnocení, jsou špatné řízení a chování, takže jejich vymezení bude užitečné,“ řekl Mikeal Gibson, který jako řidič Uberu působí v San Francisku, kde má společnost svou centrálu.

BRAND24

Přečtěte si o expanzi Uberu na Blízký východ

Uber míří na Blízký východ, na expanzi má 3,5 miliardy dolarů

 Autonomní vozidlo Uber

Během testování nebude Uber chybující řidiče penalizovat, v budoucnu to ale nevylučuje. Nový systém kontroly by jim však mohl i pomoci. Může totiž zabránit tomu, aby byli sankciováni za nespravedlivé hodnocení, které dostanou od cestujících.

Technologie zkoumající chování řidičů na silnicích není nic nového. Už delší dobu funguje například v nákladní dopravě, kde řidiče kontroluje zařízení umístěné v kamionu zaznamenávající průběh jízdy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).