Menu Zavřít

Solární kouzla: blíží se doba levných a výkonných panelů

14. 9. 2016
Autor: Insolight press kit

Švýcarský startup Insolight chce na trhu prorazit s technologií běžnou u vesmírných projektů a za ceny dostupné domácnostem.

„Ceny solárních panelů v poslední době výrazně klesly,“ říká Mathieu Ackermann, vedoucí inženýr švýcarské společnosti Insolight specializující se na vývoj solárních panelů. Na nákladech na instalaci rezidenčních solárních systémů v USA (tedy těch, které si lidé montují na střechy) se v posledním roce jejich ceny podle Ackermanna podílely dvaceti procenty.

Drahá a neefektivní

Solární energie je však stále příliš drahá a technologie cenově dostupná většině domácností neefektivní (běžné panely převádí sluneční energii na elektřinu s osmnácti- až dvacetiprocentní efektivitou, Solar City dosahuje podle loňských údajů 22 procent). Silnější články (až 46 procent) sice existují, ale jejich cena je tak vysoká, že dávají ekonomický smysl pouze v úzkém profilu: například na orbitálních satelitech či ve velkých elektrárnách.

„Většina marže producentů solární energie pochází ze státní podpory. Ta se ale v současnosti snižuje,“ dodává Ackermann. Ze státních subvencí koneckonců v USA těží i velké firmy typu Solar City či Tesla Motors Elona Muska.

Přečtěte si, kdo v Česku volá po zrušení podpory solární energetiky:

Zeman: Zrušme podporu zelené energie. Zaměstnavatelé to odmítli

Střešní solární elektrárna v Mnichově

Postupná proměna poměrů je, zdá se, na spadnutí. Odstartovat by ji měl příchod cenově dostupných a výkonnějších panelů. Zrovna minulý týden oznámil americký MIT ve spolupráci s Masdar institutem výrobu levnějšího typu panelu s pětatřicetiprocentní efektivitou.

A Insolight zamířil ještě výš. Před několika dny ve spolupráci s Federálním technologickým institutem v Lausanne otestoval solární článek transformující sluneční energii na elektřinu s efektivitou 36,4 procenta. Výsledky zkoušky již potvrdila nezávislá laboratoř v Německu spadající pod Fraunhoferův technologický institut.

„Dosáhli jsme potenciálního světového rekordu v efektivitě solárních panelů, které si můžete umístit na střechu,“ uvádí Florian Gerlich z Insolightu ve zprávě na internetových stránkách společnosti.

Z vesmíru na vaši střechu

Technologie panelu vychází z té běžné u silnějších a extrémně nákladných variant. Konstrukci tvoří dvě části a základem je koncentrace energie na malou plochu. Světlo dopadá na tenkou optickou strukturu, která jej pomocí čoček koncentruje a směřuje na speciální „super solární článek“. Ten energii násobí.

„Funguje to trochu jako sprcha,“ říká výkonný ředitel Insolightu Laurent Coulot. „Všechna voda odtéká malým otvorem,“ dodává. Díky koncentraci a přesnému směřování si tak panely vystačí s menší plochou vysoce nákladných článků, což je činí levnějšími.

„Všechny komponenty byly navrženy od začátku tak, aby je bylo možné vyrábět masově,“ říká Ackermann. „Naším cílem bylo vyvinout solární panely, které by bylo možné na trhu udat za konkurenceschopnou cenu,“ dodává. Od laboratorního výsledku ke skutečnému produktu však podle všeho povede ještě dlouhá cesta.


O zelené energetice a technologiích čtěte více:

Displeje z větru. Čínský dodavatel Applu úplně zezelená

BRAND24

EURO : LIGHT Církve razí směr. Britské kostely přepínají na zelenou energii

Rekordní zelené investice. Dotace půjdou i na veřejné budovy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).