Menu Zavřít

Severokorejské luxusní zimní středisko zeje prázdnotou

27. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zasněžené svahy lyžařského střediska Masikrjong, které je v Severní Koreji jediné svého druhu, jsou neposkvrněné a téměř na nich není vidět lyžaře. Výstavba tohoto komplexu začala z osobní iniciativy severokorejského vůdce Kim Čong-una poté, co Olympijský výbor vybral sousední Jižní Koreu jako dějiště zimních olympijských her v roce 2018.

Podle Globálního indexu hladu trpí na 40 procent Severokorejců podvýživou. A infrastruktura v této chudé zemi, která však má jadernou zbraň, je v žalostném stavu.

Ovšem hotel v zimním středisku je luxusní. Kamenná deska oznamuje, že jde o „grandiózní národní projekt“. „Dílo drahého vůdce Kim Čong-una, který zasvětil svou tvrdou práci, srdce a duši tomu, aby náš lid byl šťastnější a civilizovanější, bude oslovovat příští generace,“ uvádí se tam.

Seznamte se s Kimovým lyžařským centrem:

Ve středisku vyhrazeném návštěvníkům jsou všude rozmístěny Kim Čong-unovy fotografie. Průvodci vysvětlují, že severokorejský vůdce navštívil stavbu 144krát, aby udělil své rady.

Kurníky a voli

Středisko leží asi tři hodiny jízdy od Pchjongjangu. Jede se sem silnicí obklopenou kurníky, která vede neosvětlenými tunely. Pokud ji zasype sníh, odklízí jej severokorejští pracovníci ručně. Rolníci tahají po zamrzlých jezerech saně naložené dřívím k topení a voli slouží jako dopravní prostředek.

Kromě sjezdové tratě vyhrazené pro začátečníky je středisko prázdné. Lanovka postavená rakouskou společností Doppelmayer přepravuje návštěvníky na vrcholek hory Tehwa, kde se hrstka zvědavých turistů ze Západu těší luxusu samoty.

Masikrjong leží ve výšce 700 metrů nad mořem a nemusí nic závidět čínským nebo jihokorejským zimním střediskům. V době hlavní sezóny se Švéd Patrick Hultberg sám prohání po svazích. „Je to báječné. Vyzkouším ještě další tratě, nikdo tu není,“ prohlašuje.


O Kimovi si můžete dále přečíst:

Luxusní tabák, delikatesy a sexuální otrokyně: tak si žije neomezený vládce Severní Koreje

Kim Čong Un se ve svém volném čase, když zrovna neplánuje rozpoutat jadernou válku, věnuje tělesným rozkoším a hromadění majetku.


Lyžařská permanentka na jeden den stojí cizince 100 dolarů (2500 Kč), zatímco Severokorejci zaplatí ekvivalent 30 dolarů (750 Kč). Asi stovka se jich onoho dne proháněla po trati začátečníků.

Tato částka představuje měsíční mzdu dělníka, ale většina Severokorejců sem přijíždí v rámci organizovaných zájezdů pořádaných zaměstnavatelem nebo školou a to je téměř nic nestojí.

Kwak Čong-song tu lyžuje poprvé a je nadšený. „Chtěl bych poděkovat našemu vůdci Kim Čong-unovi, který plně zasvětil život tomu, aby měl náš lid šťastný život,“ prohlásil.

Vytoužená návštěvnost se nekoná

Zástupci střediska hovoří o 70 000 návštěvníků ročně, ale takové číslo se zdá být přehnané vzhledem k tomu, jak svahy zejí prázdnotou.

Vytoužené vizi hospodářského růstu se Pchjongjangu nedaří přiblížit zejména kvůli vývoji jaderných zbraní. Jeho jaderný program a zkoušky balistických raket ho stály četné sankce OSN, včetně zákazu dovážet luxusní produkty jako jsou sněžné skútry a další sportovní vybavení.


Čtěte o méně známé severokorejské hrozbě:

Tajná zbraň KLDR: zastaralé dieselové ponorky


Ředitel internetového serveru NK News Andrej Lankov tvrdí, že očekávání Pchjongjangu pokud jde o turistiku jsou „naprosto nepodložená, ba až komická“.

„Kim Čong-un byl na škole ve Švýcarsku. Prostě se rozhodl napodobit to, co tam viděl. Korejské hory jsou skutečně krásné. Řekl si: proč bychom neudělali z naší země turistickou destinaci jako je Švýcarsko a nevydělali na tom hodně peněz?,“ vysvětluje Andrej Lankov.

Někteří návštěvníci si jsou vědomi ironie situace. Nor Eidnes prohlašuje, že s ním v Masikrjongu zacházeli jako s králem. „Všechno bylo vynikající. Je to výrazný kontrast s životem obyčejných lidí. Na to je třeba pamatovat,“ říká.

BRAND24


O KLDR dále čtěte:

KLDR dostavěla vodní elektrárnu, česká firma tím završila geniální obchod

Sochy zakladatele KLDR Kim Ir-sena a jeho syna a druhého vůdce země Kim Čong-ila v Pchjongjangu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).