Menu Zavřít

Německé hodinky nejdou švýcarskou cestou

28. 4. 2016
Autor: Mariya Butd; Flickr

Éra chytrých hodinek leckde dopadá na výrobce luxusních kusů, ale v Německu to tak určitě nevypadá. Tamní Mekka luxusních hodinek Glashütte, saské městečko ležící jen několik kilometrů od našich hranic, na rozdíl od svých podstatně známějších konkurentů ze Švýcarska zatím nijak nestrádá.

Naopak, minulý rok se v Glashütte vyrobilo 32 tisíc drahých hodinek v těžko představitelné hodnotě 500 milionů eur (13,5 miliardy korun), ukazuje agentura Bloomberg. V městečku je hned několik výrobců a téměř všichni cílí na luxusní produkci. Například firma Lange & Soehne prodává nejdražší kousky za 1,9 milionu eur.

Na jih od německých hranic to vypadá podstatně hůře. Švýcarský export hodinek loni klesl o tři procenta, v prvním letošním čtvrtletí pak dokonce o devět procent. V Německu naopak zaznamenali minulý rok nárůst o 14 procent. A zatímco švýcarský Richemont, výrobce hodinek Cartier, nedávno oznámil, že bude propouštět, firmy v Glashütte naopak nabírají.

Hlavní důvody rozdílného vývoje dvou německy mluvících zemích jsou dva. První příčinou je mnohem menší závislost Německa na Číně. V asijské zemi poptávka po luxusních hodinkách klesá, což souvisí s protikorupční vládní kampaní, která omezuje úplatky ve všech formách včetně drahých hodinek. A zadruhé, Švýcaři trpí kvůli posilujícímu franku, který omezuje export alpské země celkově.

Podle analytiků ale i Němci mohou brzy narazit. Poptávka po luxusních hodinkách klesá celosvětově a prodeje ohrožuje pokles turismu v Evropě po nedávných teroristických útocích v Paříži a Bruselu.

Glashütte se nachází asi dvacet kilometrů od našich hranic směrem na Drážďany. Městečko má pouhých sedm tisíc obyvatel a dlouhou tradici výroby hodinek. Nejstarší z výrobců Lange & Soehne vznikl v roce 1845. Odvětví ve městě živí kolem dvou tisíc lidí.

Německá "Mekka" drahých hodinek


Čtěte dále:

Nebeská kuchyně: top aerolinky lákají foodies

BRAND24

Číňané chtějí delší auta. Vznikl tak i první Superb

Velká čínská nerovnost

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).