Menu Zavřít

Nejtenčí hodinky světa zkrachovaly na baterii

9. 5. 2016
Autor: Facebook

Projekt nejtenčích hodinek na světě, na který před třemi lety tvůrci vybrali přes milion dolarů (asi 24 milionů korun), zkrachoval na problémech s baterií. Investoři, kteří jej podpořili na crowdfundingové stránce Kickstarter, své peníze zpátky nedostanou.

V roce 2013 přišla společnost Central Standard Timing (CST) s návrhem hodinkek CST-01, které měly být s šířkou 0,8 mm nejužší na světě. Na masovou produkci žádala 200 tisíc dolarů, od lidí dostala více než pětkrát víc.

Od té doby už ale přicházely samé problémy. Tím zásadním byla hlavní myšlenka. Ukázalo se, že je obtížné zajistit pro tak úzké hodinky vhodnou baterii, která by naplnila specifikaci uvedenou při zahájení kampaně. CST nakonec rozvázala spolupráci s původním dodavatelem Flextronics a zažádala o dalších 1,2 milionu dolarů, které už však nedostala.

Přečtěte si o další neúspěšné crowdfundingové kampani

Investoři nefunkčních umělých žaber mají peníze zpět, projekt ale pokračuje

 Umělé žábry Triton

CST se už před rokem omluvila svým investorům, stále se však nevzdávala šance na dokončení projektu. Ten však nakonec stejně přišel. Na začátku května oznámila společnost bankrot.

BRAND24

Ze zjištění technologické stránky Slashgear vyplývá, že aktiva společnosti činí 30 tisíc dolarů, zatímco závazky dosahují téměř 900 tisíc dolarů. Je tak pravděpodobné, že lidé, kteří na Kickstarteru kampaň podpořili, své peníze zpátky nedostanou.

„Správce majetku neurčil, zda přispěvovatelé přes Kickstarter mají nárok na účast při vracení vložených prostředků,“ píše se v prohlášení společnosti. Experti na crowdfundingové stránky tak znovu varují potenciální přispěvovatele před neuváženými investicemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).