Menu Zavřít

Miliony za metr čtvereční? 3 adresy, na které určitě nemáte

7. 5. 2016
Autor: Malkalior, wikimedia commons (CC-BY-SA-3.0)

Luxus k bohatství patří od nepaměti, ale cena za metr čtvereční v milionech korun? I taková je realita. Projděte si žebříček adres, za něž jsou světoví boháči ochotni zaplatit nejvíce.

Nejdražší ulice v zemi asijských tygrů

Kdo by hledal nejdražší adresu v některé ze západních zemí, byl by na omylu. Adresy, za jejichž pořízení jsou boháči ochotni zaplatit nejvíce, se totiž nachází v čínském Hong Kongu, který se díky zvláštnímu správnímu statutu na rozdíl od zbytku Čínské lidové republiky těší nebývalé ekonomické svobodě.

Prestižní Pollock’s Path on the Peak v dobách dávno minulých patřila k rezidenčním oblastem prominentních britských kolonizátorů. Nese koneckonců i jméno jednoho z nich Henryho Pollocka, který se během života vypracoval k pozici významného místního politika.

Ulice, ve které podle serveru billionaire.com cena za jeden čtvereční metr nebezpečně atakuje hranici tří milionů korun, se nachází na kopci v západní části města. Kromě toho, že ji ve snaze zahlédnout některého z místních obyvatel hojně navštěvují turisté, se tu nachází i vůbec nejdražší nemovitost, která byla kdy v historii Hong Kongu prodána.

 Pohled na Hong Kong ze čtvrti The Peak, kde se nachází momentálně nejdražší ulice světa

Pohled na Hong Kong ze čtvrti The Peak, kde se nachází momentálně nejdražší ulice světa ¨
zdroj: www.wikipedia.org

Palác Skyhigh 10 o celkové rozloze téměř 2,5 čtverečního kilometru v roce 2011 prodal dosud nezveřejněnému kupci čínský herec a bavič Stephen Chow za rekordních 800 milionů dolarů (necelé dvě miliardy korun).

Kromě něj zde mají své stálé rezidence například i výkonní zástupci z vedení mezinárodní finanční skupiny HSBC. Bylo to právě v Hong Kongu, kde první pobočka zmiňované společnosti před půldruhým stoletím vznikla. O nemovitosti v oblasti jeví bohatí stálý zájem. Cena každým rokem roste o deset procent.

Královské rodině na dohled

Lidé mají rádi tradice a pro průmyslníky a aristokracii to platí dvojnásob. Kde jinde tedy hledat jedny z nejdražších nemovitosti světa než v Londýně, středu britského impéria, který ve své době zosobňoval pomyslné finanční centrum planety.

Ulici, která si na žebříčku finančně nejnákladnějších adres vydobyla stříbro, byste našli v jihozápadní části města doslova na dohled od Kensingtonského paláce, tradiční rezidence britské královské rodiny.

Cena průměrné nemovitosti se na prostorné a zelení oplývající Kensington Palace Gardens pohybuje okolo 42,6 milionů liber. Alespoň to tvrdí odhady britské realitní společnosti Zoopla. S trochou štěstí byste v těsném sousedství mohli potkat například prince Williama. Cena za čtvereční metr se v současnosti pohybuje okolo dvou a půl milionu korun a každý rok roste oproti Hong Kongu jen o pouhá dvě procenta.

Kdo se do vítězné trojice nevešel
průměrná cena za metr čtvereční v Kč změna ceny za rok
Boulevard du Génenéral de Gaulle, Cap Ferrat, Francie 1 868 666 - 5 %
Paterson Hill, Singapur 1 005 295 + 6,5 %
Chemin de Ruth, Ženeva, Švýcarsko 875 198 - 5 %
Ostozhenka, Moskva, Rusko 685 966 + 3,6 %
Fifth Avenue, New York, USA 662 312 + 5,4 %
Avenue Montaigne, Paříž, Francie 615 004 - 3 %

zdroj: Dailymail

Kromě dcery absolutního vládce holdingu Formule 1 Bernieho Ecclestona Tamary byste v ulici mohli potkat i Lakšmího Mittala, jehož jmění internetový magazín Bornrich odhaduje na 13,6 miliardy dolarů.

Je libo šejka či oligarchu?

Která jiná destinace láká boháče více než malé knížectví mezi Itálií a Francií, které je svými kasiny a pověstí daňového ráje proslulé již celé jedno staletí? „Hřiště slavných a bohatých“, tak britský list Daily Mail označuje bulvár princezny Grace v Monaku pojmenovaný podle slavné americké herečky Grace Kelly.

Promenáda prochází středem města s výhledem na moře a průměrná cena za metr čtvereční v přepočtu vychází na nějaké dva miliony korun. Ceny nemovitostí na Avenue Princesse Grace, jak zní oficiální název, startují na 15 milionech eur a vzhledem k trvalé poptávce ze strany zámožných rostou každoročně o pět procent.

Kromě ruských oligarchů si místo údajně oblíbili i saudští arabové, kteří sem jezdí investovat a prohrávat peníze z ropných polí. Také zde ale můžete potkat italského operního pěvce Andreu Bocelliho či pilota formule 1 Lewise Hamiltona. Trvalé bydliště v Monacu má i řada českých sportovců, mezi nimi například Petra Kvitová, šampiónka z Wimbledonu 2014.

__

Čtěte dále o bydlení a trendech bohatých

Jachty nejdou na odbyt, boháči si je raději půjčují

BRAND24

Miliardář Komárek vstupuje na americký trh

Jachty nejdou na odbyt, boháči si je raději půjčují

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).