Menu Zavřít

Miliardy už nestačí. Blíží se doba dolarových bilionářů

10. 7. 2016
Autor: Pixabay.com

Podle odhadů by po světě do padesáti let mohlo chodit 11 dolarových bilionářů. Prvním z nich prý bude vynálezce a technologický vizionář.

„Musíme se připravit na svět, po kterém budou chodit dolaroví bilionáři,“ tvrdí Sam Altman, prezident Y Combinator, jednoho z největších inkubátoru pro startupy v Kalifornii.

Za pravdu mu dávají i odhady analytiků. Podle nich bude posun od desítek miliard k bilionům dolarů na účtech nejbohatších možný již během příštích pětadvaceti až třiceti let.

Světové bohatství se podle zjištění banky Credit Suisse mezi lety 2000 a 2013 více než zdvojnásobilo a dosáhlo na historické maximum. Podle časopisu Forbes je na světě v současnosti 1826 miliardářů a hodnota jejich jmění dohromady dosahuje sedmi bilionů dolarů.

„Pokud se naše scénáře naplní, budou v budoucnu miliardáři poměrně běžnou záležitostí,“ tvrdí banka. „Budeme tu ale mít i pár dolarových bilionářů, podle našich odhadů:jedenáct,“ dodává. Změna by podle Credit Suisse měla přijít v horizontu jedné či dvou generací.

Kdo ale bude prvním dolarovým bilionářem? Nejbohatší muž planety Bill Gates by k pokoření magické hranice potřeboval vydělat ještě 925 miliard dolarů. Na bilion dolarů zdaleka nedosáhli ani dva nejbohatší průmysloví magnáti historie: John D. Rockefeller a Andrew Carneggie. Těm se v době největší slávy podařilo nahromadit jmění v hodnotě 341 a 372 miliard dolarů (při přepočtu na dnešní kurz).

„První dolarový bilionář bude vynálezce,“ tvrdí Oliver Williams z londýnské konzultační agentury Wealth Insights. „Bude to někdo, kdo změní svět tak, jak to udělal Bill Gates s počítači,“ dodává.

Přečtěte si, kdo z miliardářů prodělal na brexitu nejvíce:

Hlavní poražený. Ortega přišel brexitem o 6 miliard dolarů

 Amancio Ortega, šéf oděvního koncernu Inditex a nejbohatší muž Evropy

Podle Altmana z Y Combinator umožní vzestup prvního dolarového bilionáře zvyšující se úroveň technologických inovací. Byznys s technologiemi se v budoucnu posune směrem, který lidem stojícím za nimi umožní ročně vydělávat stovky miliard dolarů.

BRAND24

Kdo se k bilionu dolarů zřejmě nedostane
Nejbohatší muž planety Bill Gates (75 miliard dolarů) ani investor Warren Buffett (66 a půl miliardy dolarů) se zřejmě k pokoření bilionu dolarů na svých účtech nedostanou. Buffettovi je přes osmdesát s šance na to, že se mu ještě podaří majetek zněkolikanásobit, jsou nízké. Bill Gates by to stihnout mohl. Namísto hromadění bohatství se však dnes již šedesátiletý zakladatel Microsoftu soustřeďuje na charitativní a nadační projekty.

Na změnách se budou lví měrou podílet technologické startupy spolu s investory, myslí si Altman. Prvním dolarovým bilionářem tak prý může být klidně někdo neznámý, ale také Elon Musk, když bude mít jen o trochu více štěstí než obvykle. „Někdo vytvoří něco revolučního, co nikdo před ním ještě nedokázal,“ tvrdí Altman. A šance, že mu to přinese dříve nepředstavitelné bohatství, prý existují.

Ohromný nárůst bohatství v rukou jednotlivců přinese podle Altmana do společnosti pocit nespravedlnosti. Určitý kompromis však existuje. „Pokud bude naše planeta přetékat penězi, většina lidí by z nich mohla dostat alespoň malou porci, která jim zajistí slušné živobytí. Na opačném konci pak budou stát právě dolaroví bilionáři.

Co si koupit za bilion?
Zbavit se bilionu dolarů by vám podle výpočtů listu Independent trvalo 2739 let. A to i v případě, že byste denně utratili milion dolarů. Projděte si věci, které byste si mohli dovolit.

Všechny sportovní kluby: Miliardáři rádi investují do sportovních klubů. Ceny nejdražších týmů v NHL se pohybují okolo miliardy dolarů. Cena Národní fotbalové ligy v USA (NFL) se odhaduje na 45 miliard dolarů. Za bilion dolarů byste je mohli mít všechny

Drahá auta: Za bilion dolarů byste si mohli dovolit 26 tisíc vozů Ferrar 250 GTO rok výroby 1963. Jedno z nich se prodává za 38 milionů dolarů. Pokud byste jich tolik nesehnali, mohli byste si na truc koupit 12 a půl milionů vozů Tesla S. Jeden z nich stojí lidových 80 tisíc dolarů.

Ulevit Američanům: Za bilion dolarů byste mohli ulevit Obamově administrativě, zaplatit rozpočtový schodek USA a ještě by vám zbylo. Za minulý rok činil 439 miliard dolarů. Na zaplacení amerického dluhu ale raději vůbec nepomýšlejte. Potřebovali byste několikanásobně tolik.

Ukrást Londýn Britům: Bilion dolarů by vám při současných cenách stačil na koupi všech budov v centru Londýna.

Přečtěte si o splněném snu Franka Wanga:

První miliardář díky dronům. Frank Wang zbohatl na svém snu

 Frank Wang generální ředitel DJI
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).