Menu Zavřít

Kdo zemře ve Hře o trůny? Napoví algoritmus

25. 4. 2016
Autor: homeboxoffice.com

Populární televizní seriál Hra o trůny vstupuje do své šesté sezony a jeho příznivci se dohadují, kdo z hrdinů v ní zemře. Pomoci v jejich přemýšlení se jim rozhodli výzkumníci z technické univerzity v Mnichově. Sestavili totiž speciální algoritmus, který odhaduje šance jednotlivých postav na přežití i smrt.

Seriál vycházející z předlohy spisovatele George R.R. Martina je známý svým naturalismem. Ačkoliv se televizní příběh od toho knižního v něčem lišil, stále bylo se znalostí předlohy možné odhadnout, která postava zemře příště. To se však nyní mění, protože seriál knihu předežene.

Na pomoc tak přišli učitelé a studenti z technické univerzity v Mnichově, kteří sestavili algoritmus, který předvídá pravděpodobnost úmrtí nebo přežití seriálových postav.

„Naše výzkumná skupina se za běžných okolností zabývá odpověďmi na komplexní biologické otázky pomocí sběru dat a přístroje, který se učí algoritmy. Pro tento projekt jsme použili podobný postup. Ohromný svět od George R.R. Martina přináší takřka neomezené množství dat, která jsou pro naši skupinu perfektní,“ popsal Dr. Guy Yachdav, vedoucí skupiny výzkumníků.

Král to má nahnuté

Do programu, který nazvali A Song of Ice and Data, zapracovali vědci 24 různých faktorů u konkrétních postav. Jedná se například o jejich věk, pohlaví, rodinné vazby či o to, zda jsou její rodiče naživu. Pomocí nich pak vypočítali pravděpodobnost, zda postava v šesté sérii sérii zemře.

Podle výzkumníků je nejpravděpodobnější, že v následujících dílech zemře postava Tommena Baratheona, který v seriálu vystupuje jako král Westerosu. Podobný osud by podle nich mohl potkat i Daenerys Targaryen, jednu z hlavních hrdinek.

BRAND24


Dále čtěte:

Konkurence pro Netflix. Amazon láká na tvůrce Top Gearu a nižší cenu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).