Menu Zavřít

Jak zotavit džihádistu? Švédské město nabízí práci, řidičák a ubytování zdarma

21. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Švédská města zvažují způsoby, jak úspěšně integrovat navrátilce ze Sýrie. V Lundu chtějí bývalé džihádisty bezplatně ubytovat, najít jim práci a zprostředkovat řidičský průkaz zdarma. Ne každému se to líbí. Na sociálních sítích se objevuje kritika, že radnice chce pomáhat teroristům.

Podle údajů organizace International Centre for Counter Terrorism odešly do dubna tohoto roku do Sýrie či Iráku se záměrem připojit se k silám Islámského státu či dalších povstaleckých skupin alespoň tři stovky švédských občanů. Do října se pak podle informací švédských médií do země vrátilo 140 z nich.

Švédská města nyní zvažují, jak těmto jednotlivcům při jejich opětovné integraci do společnosti pomoci a přimět je, aby upustili od případných teroristických činů.

Řešením by podle rady města Lund mělo být zavedení materiálních pobídek, které by reintegraci v očích bývalých džihádistů učinily dostatečně atraktivní. Mezi benefity, které město zvažuje, patří zprostředkování ubytování, získání řidičského průkazu zdarma a podpora při hledání zaměstnání.

Podle městské koordinátorky pro oblast násilného extremismu Anny Sjostrandové, která s nápadem přišla, by se městské autority s teroristickými navrátilci měly vypořádat stejně jako při integraci jakýchkoliv jiných zločinců. „Nejdříve jsme byli z této situace zděšeni,“ sdělila Sjostrandová médiím. „Velmi rychle jsme ale přišli na to, že bychom s dezertéry Islámského státu měli zacházet stejně, jako to děláme s těmi, kteří odcházejí z běžných zločineckých gangů,“ dodala. „Nemůžeme jednoduše říct, že jen proto, že se rozhodnete špatně, nemáte právo vrátit se a znovu žít v naší společnosti,“ uvedla pro švédský rozhlas.

Řešení, které navrhuje, se opírá o aktuální studii švédského psychologa a kriminologa Christoffera Carlssona. Autor v ní tvrdí, že pokud se člověk snaží vymanit z extremistického prostředí, potřebuje k úspěchu velice často podporu.


Další informace ze Sýrie čtěte zde:

Koalice vedená z USA zabila šest civilistů, tvrdí Rusko

Do bitvy o Mosul se zapojili Turci. Máme historickou odpovědnost, tvrdí Erdogan

Rusko a Sýrie přerušily nálety na Halab. Kvůli civilistům

BRAND24


„Je to jednoduchá společenská, ekonomická a materiální otázka. Abyste se na trhu práce úspěšně integrovali, potřebuje řidičský průkaz, nesmíte mít dluhy a musíte mít střechu nad hlavou,“ tvrdí Carlsson. „Když lidé něco opouštějí, chtějí získat něco nového. Když k tomu ale nemají zdroje, může to pro ně být obtížné,“ dodává. Jednotlivců neúspěšných při opětovné integraci je podle Carlssona dost. V takových případech pak hrozí, že se do prostředí, které původně chtěli opustit, vrátí.

Podle některých hlasů již podobnou myšlenku zvažují i některá jiná švédská města jako Malmö, Borlänge a Örebro. Veřejnost na sociálních sítích však reaguje velmi ostře. „Lund chce pomáhat teroristům s ubytováním, řidičákem a získáním práce. Zapomíná ale na jejich oběti,“ napsal nejmenovaný uživatel na diskuzní síti Twitter. „Násilníci, vrazi dětí a teroristé. Ano mělo by se k nim opravdu přistupovat rovnocenně,“ dodává ironicky další. Někteří z nich pak Sjostrandovou vyzývají k rezignaci. „Měla byste jim říci: rozhodli jste se a už nikdy se nevracejte,“ doporučuje Sjostrandové řešení další z nich.

Přečtěte si, kdo stojí za vznikem Islámského státu podle Trumpa:

Trump: Obama je zakladatelem Islámského státu

 Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).