Menu Zavřít

Hloupé chytré přístroje. Hackeři přes ně napadli populární stránky

23. 10. 2016
Autor: Psyomjesus via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-4.0)

Pro rozsáhlý páteční útok, který na čas vyřadil populární internetové stránky jako Twitter nebo Reddit, zacílili hackeři na "chytré" přístroje, připojitelné k internetu. Využili jejich lehké napadnutelnosti.

Hackeři zaměřili svou pozornost na tzv. internet věcí, tedy propojení vestavěných zařízení s internetem. Infrastrukturovou společnost Dyn, která zajišťuje přístup ke zmíněným stránkám a zprostředkovová jej i pro „chytrá“ zařízení, zahltily miliony přístupů, až zkolabovala.

Takový typ útoku přitom není novinkou. Už v roce 2014 hackeři napadli sto tisíc spotřebičů, například lednice či televizory, a tím spustili rozsáhlou e-mailovou kampaň se spamem.

Útočníci měli relativně snadnou práci. Jak totiž upozorňují bezpečnostní experti, většina takových zařízení (například webkamery, tiskárny, televize apod.) nemá nainstalovaný bezpečnostní software. „Nemůžete nainstalovat firewall na dětskou chůvičku, protože prostě nemá dostatek paměti,“ poodhaluje slabá místa tzv. „chytrých“ přístrojů Mercedes Bunz z Westminsterské univerzity.

Jak se podobným útokům do budoucna bránit? Lidé by podle Bunze měli být opatrní nejen u počítačů a telefonů, ale i u ostatních přístrojů, které mají přístup k internetu. „Problémem je, že lidé si nemění hesla. Prostě si nechají ta přednastavená, která jsou snadno napadnutelná.“ Pokud se v tomto směru nic nezmění, budou takové útoky masivně přibývat.


Dále čtěte:

BRAND24

USA údajně připravují odvetný kyberútok proti Rusku

Obří hackerský útok není náhoda. Yahoo bezpečnost nezajímala


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).