Menu Zavřít

Havel v gruzínské metropoli sedí a přemýšlí. V Tbilisi odhalili jeho sochu

22. 6. 2017
Autor: čtk

Bývalému prezidentovi Václavu Havlovi v gruzínské metropoli Tbilisi odhalili sochu. Českého státníka zpodobňuje, jak sedí a přemýšlí. Slavnosti se společně s gruzínským prezidentem Giorgim Margvelašvilim zúčastnil český ministr obrany Martin Stropnický. Ten jednal také se svým protějškem Levanem Izoriou. Mluvili spolu o bezpečnostní situaci ve světě, spolupráci NATO a Gruzie nebo o průmyslové spolupráci obou zemí.

Socha byla podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška odhalena v Parku Václava Havla, zhotovit ji nechal tbiliský magistrát. S podobou sochy vyjádřila souhlas manželka Havla Dagmar. „Jsem rád, že odkaz Václava Havla je aktuální v Gruzii i jinde ve světě. Účast pana prezidenta a zástupců vlády na odhalení dokazuje, jaké úctě se zde těší,“ uvedl Stropnický.

 Slavnosti se společně s gruzínským prezidentem Giorgim Margvelašvilim zúčastnil český ministr obrany Martin Stropnický. Havel sedí a přemýšlí

Margvelašvili podle Pejška v projevu řekl, že Havel je příkladem pro mladé lidi v České republice, Gruzii i jinde. „V devadesátých letech jsem při pobytu v Praze viděl, jak je jeho osobnost inspirující,“ řekl gruzínský prezident. Pejšek připomněl, že Havel se v Gruzii těší úctě i kvůli svému postoji vůči válce Ruska s Gruzií v roce 2008. V roce 2011 Havel obdržel nejvyšší gruzínské vyznamenání Řád svatého Jiří za demokratizaci postkomunistických zemí.

Stropnický je na dvoudenní návštěvě Gruzie. Dnes měl také na programu uctění památky gruzínských hrdinů a setkání s gruzínským ministrem obrany. Podle Pejška byla kromě dalších témat probírána aktuální bezpečnostní situace ve světě, spolupráce Gruzie s NATO, ale také průmyslová spolupráce obou zemí. „Ujistil jsem svého kolegu, že Česká republika jednoznačně podporuje gruzínskou teritoriální svrchovanost a integrační kroky Gruzie směrem k NATO,“ uvedl Stropnický.

BRAND24

Ocenil také „velký kus práce“, kterou odvádějí gruzínští vojáci v misi Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afghánistánu, kde jsou s 870 vojáky třetím největším kontingentem. Oba ministři mluvili dále o bilaterální spolupráci včetně možného podílu českých podniků na modernizaci gruzínské armády.

Přečtěte si také:

Hledám prezidenta, co nechce být prezident

Masaryk, Gottwald a další. Naši milí gerontokrati

Komentář: Pošlapáváním ústavy nám Zeman dává šanci ústavně ho zrušit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).