Menu Zavřít

Designblok představil hlavní hvězdy osmnáctého ročníku

24. 10. 2016
Autor: Designblok

Hlavními hosty letošního Designbloku budou věhlasný japonský designér Arihiro Miyake, francouzský inovátor Francois Azambourg, španělský designér Tomás Alonso, chmara.rosinke a Matthias Kaiser. Kromě vlastních instalací se zúčastní také přednášek a diskuzí s návštěvníky. Pro 18. ročník přehlídky si designéři připravili i netradiční produkty a interaktivní instalace, které zabaví dospělé i děti. Největší česká přehlídka designu a módy se koná od 27. – 31. října 2016.

Arihiro Miyake, který dlouhodobě žije a tvoří v Helsinkách, vystaví impozantní lustr Coppélia, vytvořený pro značku Moooi. Funkční mechanika v kombinaci s elegantními svítidly po obvodu, připomínajícími ladné kroky baletky. Svítidla budou hlavními prvky expozice také inovativního francouzského designéra Francoise Azambourga. Návštěvníci uvidí Sputnik, lampu inspirovanou vesmírem, iluzivní světla Petit Theatre navozující magickou divadelní atmosféru, nebo svítidlo Very nice, které je vlastně nejen objektem, ale i vynálezem. V Praze představí kromě svítidel i průřez svou další tvorbou – nábytek, doplňky i objekty.

Španělský designér Tomás Alonso, který přijíždí na pozvání Okolo a Scholastiky, představí své nové objekty s nezaměnitelným rukopisem. Na Designblok přijedou prezentovat své nové kolekce také rakouské tvůrčí duo chmara.rosinke, které v loňském roce upoutalo projektem minimalistického bydlení a umělec Matthias Kaiser, propojující ve své tvorbě tradiční keramické řemeslné postupy a experimentální přístup. Matthias Kaiser byl jednou z hlavních hvězd letošního London Design Weeku, pro Prahu ale chystá zcela novou kolekci. Celkem se na Designbloku formou instalace či módní přehlídky představí tvůrci z 20 světových zemí.

Designblok 2016

Pozadu nezůstanou ani čeští designéři. Instalace na pomezí umění a designu tradičně nabídne Art House, umístěný v Lapidáriu. V tichém prostoru se návštěvníkům otevřou instalace špičkových českých designérů několika generací v interakci s kamennými sochami a architektonickými fragmenty české historie.

Maxim Velčovský představí křišťálový lustr vyrobený značkou Lasvit, pro který byla inspirací kostnice v Kutné Hoře a vévodí mu mohutná lebka, ověšená kostmi a obratly. První dáma českého šperku Eva Eisler vystaví instalaci objektů vytvořených speciální kombinovanou technikou, Lucie Koldová netradičně uvede kolekci koberců a Rony Plesl do své instalace objektů a čínských přenese část vlastní retrospektivní výstavy, která se koná v Královském letohrádku Pražského hradu.

Designblok 2016

BRAND24

Lapidárium bude, kromě jiného, ukrývat také instalace Markéty Kratochvílové, Tadeáše Podrackého a značky Llev, která se kolekcí svítidel jako tenisových raket příhodně trefuje do tématu Sport. Zážitek z unikátního prostoru umocní světlené instalace a projekce.

Letošního ročníku Designbloku se účastní i týdeník Euro, který všechny návštěvníky zve do svého stánku v Superstudiu v pravé části Průmyslového paláce. Kromě výstavy svých nejlepších titulních stran nabídne také koutek Fotonaut či služby grafika, který bude zdarma dělat loga na míru pro klienty a účastníky akce.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).