Menu Zavřít

Budoucnost operačních sálů. Hyundai testuje robotického chirurga

28. 7. 2016
Autor: Army Medicine via Flickr (CC BY 2.0)

Chirurgů je málo, pacientů čím dál víc. Řešení? Lékaře nahradí roboti. Společnost Hyundai spustila test robotického zdravotnického asistenta. Podle odborníků by mohl automatizovaný systém nahradit člověka také při náročných chirurgických zákrocích.

Počítačem asistovaná chirurgie a lékařská automatizace by mohla eliminovat potřebu lidského zásahu do operačních zákroků. Vědci z jihokorejské společnosti Hyundai již deset robotických lékařů dodali do tamních nemocnic. Teď plánuji expandovat také do zahraničí.

„Zdravotnická automatizace roste rychle. Pro naši další teritoriální expanzi je však důležité dokončit právě probíhající projekt,“ vysvětluje Shin Hyun-soo, který vede technické výzkumné centrum u Hyundai Heavy Industry.

Firma udělala k plánům významný krok, když spustila testy robotů na živých pacientech v rehabilitačním centru Asan Medical Center ve městě Songpa nedaleko Soulu. Společnost doufá, že roboti najdou uplatnění v práci se seniory či zdravotně postiženými osobami.

Aktuální testy mají dokázat, že je širší použití autonomních robotů zcela bezpečné. Výsledky klinických testů mají být dostupné příští rok.

„Jedním z hlavních cílových trhů je Evropa,“ řekl mluvčí Hyundai Heavy Industry. „Očekává se, že globální trh automatizace ve zdravotnictví dosáhne do roku 2018 hodnoty 67 miliard dolarů. To dokazuje, že naše společnost bude brzy mít kam umístit své lékařské roboty a trh počítačem asistované chirurgie vezme útokem,“ vyjádřil přesvědčení mluvčí jihokorejské firmy.

Operace nádorů

Začátkem července Hyundai dodala deset robotů pěti různým zdravotnickým zařízením. Šlo o prestižní soukromé kliniky, firma se však plánuje dostat také do veřejného zdravotnictví. Postoupila do užšího výběru v tendru, který loni vypsala jihokorejská vláda. Státem dotovaný program má v krátké době připravit strategii postupného obsazování některých pozic ve zdravotnictví automatizovanými technologiemi.

Robotičtí chirurgové najdou uplatnění zejména v onkologii. Podle odborníků z oblasti robotiky nabízí automatizované systémy neomylné a méně invazivní způsoby při operacích nádorů. Hluboké řezy a riziko infekcí by se podle nich mohly stát minulostí.

Hyundai není jedinou společností, která v robotické chirurgii vidí potenciál. Největšími rivaly jsou Johnson & Johnson a mateřská firma Googlu Alphabet. Koncem loňského roku založily společnou dceřinou společnost Verb Surgical.

Vyšší dobro

„Věříme, že Verb Surgical má potenciál změnit budoucnost chirurgických zákroků,“ řekl Gary Pruden, ředitel Johnson & Johnson Medical Devices. Verb Surgical chce ve spolupráci s výrobcem chirurgického náčiní Ethicon vyvinout robota, který by dokázal během pár let zcela nahradit živé operatéry.

Část odborníků však varuje, že byznysová soutěž nesmí být v sektoru hnacím motorem. Vyzívají vlády k podpoře vývojářů a soukromým společnostem vzkazují, aby se pro urychlení vývoje spojily. Jde podle nich především o zdraví lidí.

BRAND24

„Je důležité pochopit, že chirurgické techniky samy o sobě nelze patentovat,“ řekl Lee Woo-jung, profesor na Yonsei University College of Medicine, který pracuje na vývoji státem podporovaného robota Revo-i. „Vývojáři jsou vyzýváni, aby sdíleli své poznatky a zachránili více pacientů,“ dodává profesor.


Čtěte také:

Budou roboti bezpeční? Incident v supermarketu vzbuzuje otazníky

Roboti zabijáci: po posledních útocích perspektivní byznys

V Česku už operuje devět robotů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).