Menu Zavřít

Aston Martin udělá, co zákazníkovi na očích uvidí. Třeba tento Vantage GT12 Roadster

7. 7. 2016
Autor: Aston Martin

Na speciální objednávku nejmenovaného klienta zhotovili v britském Gaydonu dvanáctiválcový speciál s otevřenou střechou. Veřejnosti se vůz ukázal na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Aston Martin Vantage GT12 rozhodně není tuctová záležitost. Dvanáctiválcové sportovní kupé, jehož estetika i funkčnost jsou silně inspirované závodním vozem Aston Martin Vantage třídy GT3, vznikne v počtu pouhých 100 kusů. Jistý zákazník ale zatoužil po provedení s otevřenou střechou – a v Gaydonu mu vyšli vstříc. Výsledek jménem Aston Martin Vantage GT12 Roadster je jediný svého druhu.

Aston Martin Vantage GT12 Roadster Aston Martin Vantage GT12 Roadster Aston Martin tímto projektem prezentuje možnosti svého programu zakázkových úprav

Realizaci projektu zajistila divize Q by Aston Martin, která má na starosti zakázkové úpravy vozů. Konstrukce pochopitelně vychází z kupé GT12. Zadní kola roztáčí prostřednictvím sedmistupňové převodovky Sportshift III se sekvenčním řazením atmosféricky plněný vidlicový dvanáctiválec o výkonu 441 kW – to je rovných 600 koní. Adekvátní zvukový doprovod zajišťuje výfuková soustava vyrobená kompletně z lehkého titanu.

Karoserie dostala nejen řadu dílů z uhlíkových vláken, ale i zakázkový lak (který je poněkud decentnější než křiklavá barevná kombinace „standardního“ Vantage GT12). Zakázkové je rovněž provedení interiéru s karbonovými panely a čalouněním hnědou kůží.

Aston Martin se bohužel nepochlubil, o kolik je unikátní Roadster těžší a pomalejší než kupé, v tomto případě však absolutní jízdní výkony či dosahované časy na závodním okruhu nejsou tím hlavním. Výroba vozu trvala devět měsíců a automobilka se postarala i o jeho homologaci pro silniční provoz.

Aston Martin Vantage GT12 Zákazník se nechal inspirovat limitovanou sérii GT12, která má ale uzavřenou karoserii

Veřejnosti se Aston Martin Vantage GT12 Roadster představil na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Zámožným zákazníkům občas vyrábějí auta na zakázku i jiné prestižní značky. Relativně známé je Bentley SUV brunejského sultána či Ferrari 456 kombi jeho bratra, popřípadě z poslední doby Ferrari F12 TRS.


Čtěte dále:

BRAND24

Stojí desítky milionů, ale na silnici nesmějí a závodit také ne

10 nejdražších „ojetin“, které v Česku můžete koupit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).