Menu Zavřít

Airbus už letos otestuje létající auto. Prototyp nebude mít pilota

17. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Airbus Group plánuje do konce roku otestovat prototyp samopilotovaného létajícího auta. Nový vůz by měl odstranit problémy s chaosem na silnicích. Uvedl to generální ředitel Airbusu Tom Enders na digitální technologické konferenci v Mnichově.

Airbus loni vytvořil divizi Urban Air Mobility, která má zkoumat různé koncepty, jako vozy pro přepravu jednotlivců nebo vůz ve stylu helikoptéry pro několik osob. Cílem je, aby si lidé mohli rezervovat vůz za využití aplikace, podobně jako je u projektu sdílení aut.

BRAND24

„Před sto lety městská doprava šla pod zem, nyní máme technologické prostředky jít nad zem,“ řekl Enders. Dodal, že doufá, že Airbus by mohl vzlétnout s předváděcím vozem pro přepravu jedné osoby do konce roku. „Jsme ve fázi experimentování, bereme tento vývoj velmi vážně,“ prohlásil a upozornil, že podle Airbusu by vozidlo mělo využívat tzv. čistou technologii, aby se zabránilo dalšímu znečištění přeplněných měst.

Využití nebe by podle Enderse mohlo také omezit náklady na městskou infrastrukturu. „S létáním nemusíte nalít miliardy do betonových mostů a silnic,“ uvedl.

Přečtěte si o smělém projektu Airbusu:

Létající taxi do deseti let. Airbus spustil projekt Vahana

 Létající vozidlo - ilustrační foto (Zdroj: DrivenToFly.com)

Dále čtěte:

Největší stroj světa poprvé ve vzduchu: v Británii vzlétl Airlander

Největší létající stroj světa Airlander 10

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).